Index Vakbarát Hírportál

Már Nógrád megyébe is elért a sertéspestis

2018. október 31., szerda 12:09

A Nógrád megyei Mátrakeresztes külterületén elhullott vaddisznókból mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma - írja közleményében a Nébih . Az elhullott állatok tetemére a korábban már állategészségügyi korlátozások alá vont, ún. fertőzött területen találták a szakemberek. A fertőzés a korábbi Heves megyei esetekhez kapcsolódik és a vírus mozgása egyértelműen a vaddisznó populáción belüli terjedésének következménye.

Korábban már három keleti megyében, Hevesben, Szabolcsban és Borsodban is  találtak  sertéspestises vaddisznót. A borsodi esetről azt írták a Nébih szakemberei, hogy annak nincs köze a Heves megyében terjedő fertőzéshez, mert ahhoz túl messze találták a beteg állatot. 

Az ASP az emberre nem veszélyes, viszont nagyon nagy gazdasági károkat tud okozni, ha a házi sertések körében is elkezd terjedni. A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is gyorsan tovább terjedhet. Arról, hogy az őszi makkszezonnal hogy gyorsulhat fel a járvány terjedése a vaddisznók között és hogy mit lehetne tenni, arról itt írunk.

Rovatok