Index Vakbarát Hírportál

Brexit: közel lehet a megállapodás

2018. november 4., vasárnap 11:10

Egy vasárnap közzétett brit sajtóértesülés szerint kompromisszumos megoldás körvonalazódik a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló tárgyalásokon, amellyel elkerülhető lenne, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között vámhatár jöjjön létre - írja az MTI.

Az EU és a brit kormány közötti tárgyalások egyik legfontosabb kérdése az, hogy mi lesz Észak-Írországgal. Ha az Egyesült Királyság kilépne az EU-ból, és nem maradna a vámunió tagja sem, akkor az ír szigeten vámhatárt kellene felállítani és ellenőrizni kellene az független és uniós tag Írország és a brit Észak-Írország közötti 499 kilométeres határszakaszon zajló kereskedelmet, ami elfogadhatatlan a brit és az ír félnek is. Ennek alternatívája lenne az a javaslat, hogy Észak-Írország maradjon a vámunió része, ekkor viszont Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között húzódna vámhatár, amit a brit kormány szintén nem tud elfogadni. Erről a dilemmáról részletesebben itt olvashat.  

A The Sunday Times című konzervatív lap meg nem nevezett, magas beosztású forrásokra hivatkozva azt írja, az Európai Unió már hajlik arra, hogy az egész Egyesült Királyság a vámunió tagja maradjon a brexit utána, így nem lenne szükség se arra a pótmegoldásra, hogy  Észak-Írország maradjon a vámunió tagja és arra sem, hogy határellenőrzést kelljen bevezetni az ír szigeten. 

A lap értesülései szerint ugyanakkor ahhoz, hogy a Konzervatív Párt vezette brit kormány keményvonalas Brexit-párti tagjai is támogassák az alkut, szerepelne a megállapodásban egy "kilépési záradék" is, amely szerint az Egyesült Királyság nem maradna "örökre" ebben a vámegyüttműködési partnerségben az Európai Unióval.

A The Sunday Times értesülései szerint a formálódó kompromisszum egyik fő elemeként az Európai Unió már hajlandó lenne arra, hogy az áruforgalom vámkezelését nem Írország és Észak-Írország határán, hanem "a piacon", vagyis a gyárakban, üzletekben lehessen elvégezni.

A ír-északír határ korábban katonai szigorúságú fizikai ellenőrzésének teljes megszüntetése az észak-írországi megbékélési folyamat elmúlt két évtizedének egyik legnagyobb vívmánya, és sokan tartanak attól, hogy ha a Brexit miatt vissza kellene állítani e határellenőrzést, az az erőszakcselekmények kiújulását is okozhatná.

Rovatok