Index Vakbarát Hírportál

Bécs nem tárgyal tovább az Airbnb-vel

2018. november 6., kedd 14:36

Október 31-én megszakította a tárgyalásokat Bécs városa a lakásmegosztó szolgáltatással foglalkozó Airbnb-vel, ezt közölte az osztrák főváros vezetése. Peter Handke, Bécs pénzügyi tanácsnoka azt mondta, 

a városháza már több mint egy éve egyeztetett az Airbnb-vel a szállásadók adatainak kiadásáról, de úgy tűnik, a legnagyobb szállásmegosztó portál sem az osztrák jogot, sem Bécs alapvető követeléseit nem hajlandó elfogadni.

Bécs vezetése már egy ideje szeretné valahogy szabályozni a rövid távú online lakáskiadást, ennek érdekében az idegenforgalmi törvényt is átírták tavaly. A város azt szeretné már egy ideje elérni, hogy az online platformok, amelyeken a bécsiek kiadják a turistáknak a lakásaikat, megosszák a hatóságokkal a platformon elérhető lakások adatait. Mindezt azért szeretné az önkormányzat, mert szeretné beszedni az idegenforgalmi adót, viszont azért, hogy ne az egyes lakások tulajdonosait kelljen zaklatnia a hatóságoknak, azt szeretné elérni, hogy a sharing szolgáltatók szedjék be az adót a klienseiktől és fizessék be a városnak. 

Ehhez viszont az kell, hogy a szolgáltatók transzparensek legyenek, vagyis kiadják az adatokat arról, pontosan hány lakás után fizetnek, hogy ellenőrizni lehessen, tényleg annyi adót kapott-e a város, amennyi megilleti. A város közleménye szerint 13 szolgáltatóval már sikerült is megegyezni

az Airbnb viszont nem hajlandó kiadni a szükséges adatokat. 

Abba sem ment bele a cég, hogy gyanús esetekben kiadják a szállásadók személyes adatait. Így a továbbiakban az Airbnb megkapja majd a hivatalos felszólítást, hogy adja ki az ügyfelei adatait. Amennyiben ennek nem tesz eleget, úgy a város közigazgatási eljárást indít ellene.

Peter Handke szerint az Airbnb-n keresztül a lakásukat kiadók számára ezután sem változik semmi, bár a tárgyalásoknak pont az lett volna a célja, hogy a szállásadók életét megkönnyítsék. Arról, hogy Bécsben és más városokban hogy próbálják szabályozni az Airbnb-t és hasonló szolgáltatásokat, arról itt olvashat bővebben.

Rovatok