Index Vakbarát Hírportál

Az átlagnál is nagyobb a hiány tetőfedőből

2018. november 8., csütörtök 05:44

Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) szerint a területükön lévő szakmákban az országos átlagnál is rosszabb a helyzet munkaerő utánpótlásban, írja az MTI. A létszámhiány mellett a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az újonnan munkába állóknak nincs megfelelő szaktudása és szakirányú képzettsége.

Legalább tizenöt éve nincs építmény-szigetelő képzés nappali rendszerben, a fiatalok csak átképzésen, betanításon sajátíthatták el a szakmát, olvasható közleményükben. Bádogost kevés iskola képez, és csak néhány tanulót vesznek fel, az oktatás meghirdetése sem folyamatos.

A szövetség szerint a tetőfedő szakma erősen összemosódik az ács szakmával, holott az ács szerkezetépítő jellegű, míg a tetőfedő a fedéssel és az alatta lévő szigeteléssel foglalkozik. Az érdekképviselet arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkaerő gondot megfelelő stratégia mentén minél előbb orvosolni kellene. Az új lakások építése mellett a magyar lakosság több évtizedes elmaradásban van a lakások felújításával, évente közel 400 ezer lakást kellene renoválni, ehhez képest évente a harmadát újítják fel.

A szövetség szeretné meggyőzni a szülőket és a fiatalokat ezeknek a szakmáknak az értékéről, presztízséről, emellett segítik a fiatal szakmunkások felkészülését a különböző szakmai versenyekre.

Idén 27. alkalommal rendezik meg a Fiatal Tetőfedők Világbajnokságát. A verseny november 13-16. között lesz Lettország. Magyarország a tetőfedő, az építmény-szigetelő és a bádogos versenyszámban is képviselteti magát. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Az átlagnál is nagyobb a hiány tetőfedőből

Tizenöt éve nincs építmény-szigetelő képzés nappalin, bádogost is csak kevés iskola képez.

388 · Nov 08, 2018 05:44am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Rovatok