Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt Tiborcz István pályázati adatlapja a kormányzati portálról

2018. november 9., péntek 08:40

A nyertes uniós pályázatokat számon tartó kormányzati portálról (palyazat.gov.hu) nyom nélkül eltűnt Tiborcz István egy tavaly júniusi nyertes pályázata, helyette megjelent egy idén áprilisi - írja a 24.hu. A kormányfő veje a tavalyi összeget egy Csabdi településen tervezett ökológiai gazdálkodásra nyerte el magánszemélyként, az idei majdnem 116 millió forintot pedig ugyanerre, de most már Budapesten.

Az első pályázati adatlap teljesen eltűnt a portálról, az utóbbi még ott van, a 24.hu mindkettőt képernyőfotón rögzítette. A portál kérdéseivel megkereste a Miniszterelnökséget, ahonnan azonban október közepe óta nem kaptak választ a kérdéseikre. Legutóbb annyit írtak, az agrártárcához utalták a válaszadást.

Tiborcz Istvánnak szerencséje van, a napokban derült ki az is, hogy nem nyomoznak tovább  a magyar hatóságok Elios-ügyben.

Frissítés

A 24.hu megkeresésére ugyan nem reagált az Agrárminisztérium (AM), a cikk megjelenése után helyesbítést adtak ki, ezt nekünk is elküldték.

A cikk állításaival ellentétben ugyanazon pályázaton Tiborcz István nem kapott két alkalommal támogatást ökológiai gazdálkodásra

– írja közleményében az AM.

A részletek: "A hivatkozott VP-4.11.1-11.2-15. Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés elnevezésű pályázati felhívás nyertesei öt évre vállalnak kötelezettséget, így a részükre megítélt és feltüntetett támogatás is öt évre vonatkozik. Ezen támogatást egy terület vonatkozásában csak egyszer lehet elnyerni. Jelen esetben a kötelezettségvállalás kezdetének első éve 2016.  Tekintettel arra, hogy a támogatás egységesen hektár alapon kerül megállapításra, a támogatói összeg növekedése csak akkor lehetséges, ha támogatott terület nagysága növekszik. Ebben az esetben is ez történt: egyetlen támogatott pályázata van, a támogatási összeg és a támogatói okirat módosítására a szabályoknak megfelelően azért került sor, mert a szóban forgó földterület nagysága is nőtt. Ezzel együtt a hiteles támogatási adatok is módosultak a honlapon, ahol a megjelenített címadatok ebben a támogatási formában a támogatott lakóhelyét jelzik, nem a megvalósítás helyét, tekintettel arra, hogy adott esetben több megvalósítási hely is lehet nyertes egy pályázó esetében. A pályázaton egyébként összesen 2200 nyertes van, 62 milliárd forintnyi támogatással. A fentiek alapján tehát a  támogatotti adatok ideiglenesen kerültek levételre, az eljárásnak megfelelően."

Rovatok