Index Vakbarát Hírportál

Az EB alelnöke szerint lassan jöhet a túlzottdeficit-eljárás az olaszoknál

2018. november 16., péntek 14:48

Az Európai Bizottság alelnöke, Valdis Dombrovskis az Il Sole 24 Ore olasz napilapnak adott interjújában aggodalmát fejezte ki az olasz költségvetési tervvel kapcsolatban, számolt be a ReutersDombrovskis szerint könnyen eljárás alá is vonhatják Olaszországot. A Bizottság alelnöke azután nyilatkozta ezt, hogy az olasz populista kormány változtatás nélkül adta be azt a költségvetési tervet, amit már egyszer visszadobott a Bizottság túlköltekezésre hivatkozva.

Dombrovskis elmondta, hogy az olasz kormány nyíltan szembemegy az eurózóna tagjai által elfogadott költségvetési irányelvekkel, és nem csak, hogy aggodalmat kelt ezzel a befektetők körében, de az állam terheit is tovább növeli az államkötvények hozamának feltornázásán keresztül. 

Eddig az Európai Bizottság azért nem indított túlzottdeficit-eljárást Olaszországgal szemben, mivel a költségvetés megmaradt a Növekedési és Stabilitási Paktumban lefektetett határokon belül, tette hozzá, azonban, ha az olasz kormány kitart a mostani költségvetési terv mellett, akkor az eljárás megindításához szükséges feltételek több mint valószínű, hogy teljesülnek.

Rovatok