Index Vakbarát Hírportál

ÁSZ-vizsgálat két alapítványnál

2018. november 20., kedd 10:40

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte az Autizmus Alapítvány és a Liszt Ferenc Kamarazenekar Alapítvány gazdálkodásának 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Mindkét szervezet szabályosan használta fel az adományokat, de az elszámolásaik nem voltak szabályszerűek - közölte az ÁSZ. A szervezet felszólította az intézményeket a hibák korrigálására.

Az Autizmus Alapítvány gazdálkodására vonatkozó belső szabályozás nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A kapott támogatásokat szabályszerűen használta fel, azonban kiadásainak elszámolása nem volt szabályszerű. A Liszt Ferenc Kamarazenekar Alapítvány a jogszabályok szerint kialakította szervezeti kereteit és gazdálkodási szabályzatait, biztosította a tervezhető gazdálkodás feltételeit, gazdálkodása azonban nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Költségvetési támogatásának felhasználása és elszámolása a 2016-ban nem volt szabályszerű. Egyik alapítvány sem biztosította a közpénzek felhasználásának átláthatóságát.

Az ÁSZ célkitűzése, hogy az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások  ellenőrzésével hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket a civil szervezetek is átlátható módon használják fel.

Az Autizmus Alapítványt 1989-ben egy magánszemély hozta létre, célja az autista gyermekek, serdülők és felnőttek jobb gondozását lehetővé tevő elméleti és gyakorlati feladatok támogatása, az autizmus jobb megértését szolgáló vizsgálatok végzése, szakemberképzés, ismeretterjesztés, autista fogyatékos személyek jogai, esélyegyenlősége kialakítása, javítása.

 A Liszt Ferenc Kamarazenekar Alapítványt több mint 25 éve magánszemélyek alapították; alapító okirat szerinti célja a magyar zenei kultúra bel- és külföldi terjesztése, a zenekar működési feltételeinek hazai és külföldi tevékenységének támogatása, a zenekar saját művészi színvonalának emelése. Közhasznú tevékenysége keretében hangversenyeket, zenei rendezvényeket, szakmai találkozókat szervez.

Rovatok