Index Vakbarát Hírportál

A Brexitet támogató leggazdagabb brit elköltözik hazájából

2018. november 20., kedd 10:54

A leggazdagabb brit, Jim Ratcliffe, új üzletet nézett ki magának: az Északi-tengeren vásárolna olaj- és gázmezőket az amerikai energiaipari óriástól, a ConocoPhillips-től - írja a BBC. Ratcliffe cége, az Ineos és a ConocoPhillips is megerősítette, hogy tárgyalnak egymással. Jelentések szerint az üzlet értéke 3 milliárd dollár is lehet. Ratcliffe egyébként, aki a Brexit egyik fő támogatója volt, a brit lapok szerint adózási okokból elhagyja hazáját, és Monacóba költözik. Hasonlóan ahhoz, amikor cége, az Ineos 2010-ben négy évre Svájcba helyezte át székhelyét, hogy spóroljon a társasági adón. A Friends of the Earth szervezet által kiszivárogtatott dokumentumokból ráadásul az is kiderül, az Ineos azért lobbizott a brit kormánynál, hogy az EU-ból való kilépés után enyhítsen a környezetvédelmi szabályozáson.

Az Északi-tenger viszonylag új terület Ratcliffe és az Ineos számára. Az üzletember, aki a Sunday Times listája szerint 21 milliárd fontos vagyonával az Egyesült Királyság leggazdagabb embere, eddig jellemzően vegyipari vállalkozásokba fektetett be.

Az Ineos tulajdonában van például a Grangemouth olajfinomító Skóciában, ahol petrolkémiai termékeket állítanak elő. Ezeket palackok, élelmiszeripari csomagolók és gyógyszeripari készítmények gyártásánál használják fel. Az Ineos először 2015-ben vett gázmezőket az Északi-tengeren, majd két évvel később felvásárolta a dán Dong Energy olaj- és gázvállalatát 1 milliárd fontért. A Sunday Times szerint az Ineos előleget is fizetett ConocoPhillipsnek, hogy három hónapig kizárólag ők tárgyalhassanak az üzletről. Az Ineos nem nyilatkozott az ügyben.

Rovatok