Index Vakbarát Hírportál

Közös nyilatkozatot adott ki Spanyolország és Portugália

2018. november 21., szerda 23:43

Közös nyilatkozatot fogadott el az ENSZ globális migrációs csomagjának támogatásáról a spanyol és a portugál kormány szerdán a spanyolországi Valladolidban tartott csúcstalálkozóján – írja az MTI.

Állásfoglalásuk szerint a migráció globális kihívás, ezért többoldalú, európai és nemzeti szintű választ igényel, amely az alapvető jogokon, a szolidaritáson, a közös felelősségen alapul. Hangsúlyozták a tervezett globális paktum decemberi elfogadásának fontosságát a biztonságos, rendezett és szabályozott migráció érdekében.

"Közös víziónk van Európáról és a világról" - mondta António Costa portugál kormányfő a késő estig tartó, országonként tíz-tíz miniszter részvételével megtartott tanácskozásokat követő sajtótájékoztatón, ahol Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel hét megállapodás aláírását jelentették be.

Kiemelték ezek közül a spanyol-portugál határ mentén található települések elöregedése és elnéptelenedés elleni közös stratégiát. "Ha nagyobb területi kohéziót akarunk, fejlesztenünk kell az elnéptelenedő határ menti területeket" - mutatott rá a portugál miniszterelnök.

Megállapodtak továbbá a természeti katasztrófák elhárítását segítő kölcsönös együttműködésről, infrastrukturális beruházásokról, valamint az Ibériai-félsziget és a kontinens többi része közötti energetikai összeköttetés fejlesztésének további ösztönzéséről.

Pedro Sánchez újságírói kérdésre megismételte keddi bejelentését: jelen formájában Spanyolország nem támogatja a brit EU-tagság megszűnésének megállapodás-tervezetét.

"A kilépési megállapodásban találtunk (...) egy cikket, a 184-est, amely megkérdőjelezi Spanyolország tárgyalási képességét Nagy-Britanniával Gibraltár jövőjéről. És ez nem elfogadható a spanyol kormány számára" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy változtatási igényüket jelezték az Európai Bizottságnál és a brit kormánynál is.

A spanyol és a portugál szocialista kormányfők megerősítették: hivatalosan egyeztettek arról, hogy Marokkóval együtt hárman pályáznának a 2030-as labdarúgó-világbajnokság rendezési jogáért, amit mindketten jó ötletnek tartanak, de felhívták a figyelmet arra, hogy nem nekik, hanem országaik labdarúgó-szövetségeinek kell majd megállapodniuk egymással.

Rovatok