Index Vakbarát Hírportál

Félmilliárd forint tíz startupnak

2018. november 23., péntek 15:51

Állami és saját tőkével segít a Baconsult angyalbefektető cég 10 startupot.

Céges kényeztető programok, vércukorszint, vállalati bizalom, anyanyelvi programozás és ingatlanos átverések elleni app nyert egyenként 50 millió forintot. A pénz döntő része állami forrásból származik: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán félmilliárd forintos támogatáshoz jutott BaConsult.

A Balogh-Mázi Mária és Balogh Péter által tulajdonolt cég ehhez tett még startuponként átlagosan 5 millió forintot, tehát összesen 50 millió forintot. A pályázaton 10 cég kiválasztását vállalták, ötöt (Codium, Plukkido, Green Fox Academy, PrefixBox, MediCall) már idén tavasszal kijelöltek.

A második körbe ezek a cégek kerültek:

The Worklife Company - A cég azt mondja, megszervezi a munkáltató helyett a munkahelyi masszázst, egészségügyi szűrést vagy a jógát, akár plusz költség nélkül. A vállalkozás elve, hogy összeköti a cégeket a szolgáltatókkal, jutalékot pedig utóbbiaktól kér. Tehát ezek a szolgáltatások a munkavállalók számára nem ingyenesek, de egyfelől megszervezik helyettük, másfelől a munkahelyen teszik elérhetővé számukra. Ha egy dolgozó masszázst szeretne, a cég foglaló oldalán keresztül megteheti, a masszőr helybe jön, a dolgozó helyben fizet. Ha a munkaadó mégis úgy dönt, hogy erre anyagilag is áldoz, megteheti, hogy részben vagy egészben finanszírozza a kényelmi szolgáltatást. A legújabb szolgáltatás a munkahelyi stílustanácsadás, de nagyon népszerű a gyermekfelügyelet is. A cég két éve működik, 9 főt foglalkoztat, 30 multiügyfele van már, a plusz pénzből külföldre lépnének.

DiabTrend – A világpiacon több kísérlet volt már, de még senki nem fejlesztette ki azt az applikációt, ami előre jelzi a cukorbetegek vércukorszintjét. A mobiltelefonra telepíthető applikáció a cukorbeteg saját adataiból (mozgásadatok a telefonból, blutooth-kapcsolattal mért vércukorszint) és más elérhető információkból jósolja meg a beteg következő mérésénél esedékes vércukorszintjét, így ő még időben korrigálhat, ha az előrejelzés túl magas, vagy túl alacsony értéket jelez. A három fiútestvér (egy orvostanhallgató, két AI-szakértő) által kifejlesztett termék minden inzulinhasználónak hasznos lehet. Célcsoportjuk azért inkább az 1-es típusú diabéteszesek, mert ők általában fiatalabbak, ezért nyitottak az újításokra, és – sajnos – biztosan életük végéig inzulinhasználók lesznek. A 2-es típusú cukorbetegek általában idősebbek és nem feltétlenül kell inzulint használniuk, sokszor a diéta vagy a gyógyszer is elegendő számukra. Termék január végére lesz, cél, hogy orvostechnikai eszköz lehessen, mert akkor több ajtó megnyílik előttük. Az app havi 10-50 dollárba kerül majd.

BIX – Ez a vállalkozás azt határozta el, hogy a Booking.com vagy az Amazon mintájára a cégeket is lehet értékelni, ha egy vállalkozás el akarja dönteni, köthet-e üzletet egy lehetséges partnerrel. Gangel Péter alapító szerint a rating módszere mindenhol felforgatta az adott piacot. A BIX-en ugyan nem számozni kell, hanem szöveges válaszokból kiválasztani a megfelelőt. Jelenleg 130 cég használja, a cég 8 főt foglalkoztat. Az alapító nagyjából 40 millió forintot fektetett eddig bele, a most kapott plusz pénz fejlesztésre, nemzetközi kilépésre megy el.

CodeBerry – Programozást ma már ezerféle módon lehet tanulni, van iskola lányoknak, gyerekeknek, felnőtteknek, online és offline. A CodeBerry annyiban új, hogy platformján anyanyelven lehet tanulni. Az alapító azt mondja, ha valakinek előbb angolul kell megtanulnia, hogy utána programozni tanulhasson, akkor sose vág bele. Jelenleg hét nyelven (magyar, román, lengyel, indonéz, vietnámi, brazil, mexikói) elérhető a szolgáltatás. A cég 2016 óta működik (a 4 alapítónak ez a 30. cége, előtte 29-et „dobtak a kukába”). Két év alatt 100 ezren próbálták ki, 3 ezren fizettek érte, 100 körül végeztek és 12 leendő IT-szakembert ajánlottak ki cégekhez. 19 fő állású alkalmazottjuk van és havonta 13 ezer euró bevételük.

Árminimum.hu – Már mi is írtunk a böngészőkiegészítőről, amellyel megtalálhatjuk az ingatlanhirdetések között a legolcsóbbat, legyen az eladó lakás vagy kiadó ingatlan. A böngészőbe beépülő bővítmény összeszedi egyetlen ingatlan összes fellelhető megjelenését a neten, ezzel együtt az árát, a képeket és a leírást is. Eladó ingatlanok esetében átlagosan 4 millió forintot lehet spórolni az eszközzel, mert ha valaki a legolcsóbb ár hirdetőjét keresi fel, nyilván alacsonyabbról indul a licit. Bérlemények esetén az átlagos spórolás, amit el lehet érni, havi 37 ezer forint. Az egy éve indult projekt 8 főt foglalkoztat, és jelenleg a cég (Reálmonitor Kft.) egyéb üzleteiből tartja el magát, bár van már némi bevétele. A szolgáltatás ugyan a felhasználóknak nem kerül pénzbe, de a jutalékriasztást az ingatlanközvetítők havi díjért cserébe megrendelhetik. Az 50 millióból fejleszteni szeretnék a terméket, például kamuhirdetés jelzői is beépítenének, ami figyelmeztet, ha az adott ingatlan már elkelt, csak nem vették le a hirdetést. És a cél persze a nemzetközi piac.

Rovatok