Index Vakbarát Hírportál

Józsefváros megadóztatná az Airbnb-t

2018. november 23., péntek 12:47

A VIII. kerületi önkormányzat megadóztatná az Airbnb-n kiadott kerületi lakásokat – írja a Mérce.hu a Józsefváros önkormányzatának holnapjára feltöltött előterjesztésre hivatkozva.

A kerület fideszes polgármestere, Sára Botond által jegyzett előterjesztés alapján az önkormányzat 2019. január 1-től az egyéb szálláshely-szolgáltatásokat nyújtókat a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztatná, egységesen 1820 Ft/nm/év értékben. Ez azt jelenti, hogy például egy 120 négyzetméteres lakás után például 218 ezer forintot kellene fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén, ha a lakás rövid távra adja ki.

A javaslat kifejezetten meg is említi, hogy az Airbnb-s lakáskiadást célozza az javasolt adónem: „az egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtása elsősorban a társasházi lakások rövid távú hasznosítása, jellemzően az Airbnb és az egyéb szállásmegosztó portálok segítségével valósul meg”.

A dokumentum szerint Józsefvárosban 939 „egyéb szálláshely” üzemel, jellemzően magánszemélyek tulajdonában. A kiadás után eddig is kellett kommunális adót fizetni, de eddig mentesek volt a lakások az építményadó alól: az előterjesztés ezen változtatna. Sára javaslata elfogadása esetén az önkormányzat összesen csaknem 118 millió forintnyi plusz adóbevétellel számol.

Rovatok