Index Vakbarát Hírportál

Idén rekordot dönt a lakáseladások száma

2018. november 24., szombat 12:53

A fővároson kívül Győrben, Sopronban és Debrecenben vannak a legmagasabb négyzetméterárak.

Ezekben a városokban a téglalakásokra átlagosan 350 ezer forint, a panellakásokra 300 ezer forintos négyzetméterár a jellemző - olvasható az MTI által ismertetett legfrissebb elemzésében.

Az árak a régi iparvárosokban a legalacsonyabbak. Salgótarjánban, Komlón és Ózdon lehetett idén a legkevesebb, 70 ezer és 90 ezer forint közötti négyzetméteráron panelhez vagy téglalakáshoz jutni idén.

A magyarországi ingatlanpiacon átlagosan 89 százalékkal nőtt az adásvételek száma a 2017-ig tartó ötéves periódus alatt, és

a várakozások szerint idén még a tavalyinál is több, csaknem 155 ezer tranzakció várható az országban.

Bár részesedése csökken, de a lakáspiacon még mindig kiemelkedően teljesít Budapest, ahol idén 36 500 ingatlan-adásvételre lehet számítani. Ez enyhe visszaesést jelent a 2015-ös csúcsponton mért 40 ezres számhoz képest, de ezzel együtt is mintegy ötezerrel meghaladja a tavalyi értéket.

Vidéken Debrecenben van a legnagyobb lakásforgalom: idén a városban és a környező településeken lehet a legtöbb adásvétel, csaknem 4200 tranzakció, ami a főváros IX. kerületének adataival egyezik meg.

A második legjelentősebb piac Szeged és környéke, ahol megközelítőleg 3800 adásvétel valósul meg idén. Szegedet kicsivel lemaradva követi Miskolc és Pécs a megyeszékhelyek közül, valamint a járásaikba tartozó települések, ahol egyenként 3600 tranzakcióra számítanak.

A tranzakciók számát tekintve Győr-Moson-Sopron megye növekedett a legkisebb mértékben az elmúlt öt évben: ott csupán 19 százalékkal több adásvételt bonyolítottak le, mint 2012-ben. A legnagyobb mértékű növekedés Nógrád megyében volt, ott az adásvételek száma két és félszeresére nőtt az elmúlt öt évben.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, egy hete jött ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Lakáspiaci Jelentése, ami egyebek mellett megállapítja, hogy az építőipar nem tudja követni a lakások iránti keresletet, és "Budapesten a lakásárak szintje meghaladja a gazdasági fundamentumok által indokoltakat".

Rovatok