Index Vakbarát Hírportál

Schmidt Máriától és Ungár Pétertől bérel irodát az Agrárminisztérium

2018. november 30., péntek 09:08

A Schmidt Mária kormánybiztos és Ungár Péter LMP-s képviselő többségi tulajdonában lévő BIF Nyrt.-től bérelt irodaházba költözik az Agrárminisztérium, amíg annak Kossuth téri műemlék épületét felújítják – írja a Hvg.hu. A portál szerint a belvárosi Vigadó Palota Irodaházba már nagyban pakolnak át a minisztériumi dolgozók, az épületen kint is van a magyar és az uniós zászló, a minisztérium táblájával együtt.

Azt viszont sem a kormány, sem a BIF nem hajlandó elárulni, hogy a kormány mennyit fizet Schmidt Mária cégének azért, hogy nagyjából 2022-ig az albérlője lehet. 

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt., avagy BIF alig egy éve vásárolta meg a Türr István utca 6. szám alatt található irodaépületet. A BIF-ben, amely korábban a kormányzati kegyekből kiesett Spéder Zoltán érdekeltsége volt, többségi tulajdonos a Pió-21 Kft., Schmidt Mária családi cége, amelyben rajta kívül tulajdonos a lánya, Ungár Anna, és a fia, Ungár Péter. 

A minisztérium nemcsak az irodáit, de a dolgozóinak parkolóhelyeit is Schmidt Máriától bérli, a Vigadó Palota Irodaház mellett van ugyanis közvetlenül az Aranykéz Parkolóház, amely szintén a BIF tulajdona. 

Hogy mindez mennyibe kerül, arról viszont egyik fél sem hajlandó beszámolni. A Hvg.hu megkereste az Agrárminisztériumot, ahonnan az a válasz érkezett, hogy a tárca „nem illetékes” a kérdésben, mert „a minisztériumok infrastrukturális ügyei a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) hatáskörébe tartoznak”. A KEF pedig eddig nem válaszolt a megkeresésre. 

Nem úgy, mint a BIF, amely válaszában kitér arra, milyen büszkeség, hogy a kormány egy magyar céget választott a sok nemzetközi ingatlanfejlesztő helyett. Azt viszont a cég vezérigazgatója, Sajgál Gábor nem volt hajlandó elárulni, hogy a kormány mennyit fizet a bérleményért, mondván, a BIF tőzsdei cégként minden releváns információt közzétesz, ezenfelül viszont minden megosztott adat „a társaság működésével kapcsolatos, piacot befolyásoló információ” lenne.

Sajgál annyit mondott, hogy a bérleti díj megegyezik „a Central Business District (CBD) dunai panorámával rendelkező irodaépületek bérleti díjával, és tartalmazza a minisztérium elhelyezési igényeinek megfelelő átalakításokat is." A szerződés időtartama pedig megegyezik a  a minisztérium Kossuth téri épületének felújítására tervezett időtartammal.

A Hvg.hu megkereste Ungár Pétert is, aki csak az ilyenkor már szokásos közleményét küldte el arról, hogy a Pió-21 Kft.-ben kisebbségi tulajdonos, a cégvezetésben, döntésekben nem vesz részt. 

(Borítókép: Schmidt Mária (balra), Ungár Péter (jobbra). Fotó: Kovács Tamás / Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok