Index Vakbarát Hírportál

Matolcsyék ráöntenek 1000 milliárdot a kisvállalkozásokra

2018. november 30., péntek 21:48

Megjelent a 2019 elején, 1000 milliárdos keretösszeggel induló Növekedési Hitelprogram új konstrukciójának, az NHP fixnek a terméktájékoztatója a Magyar Nemzet Bank (MNB) honlapján pénteken.

Eszerint az MNB nullaszázalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább kkv-knak. Ezúttal is csak beruházási célra nyújthatók hitelek (ideértve a pénzügyi lízinget is), de csak forintban, 3 évnél hosszabb futamidőre, és szűkül a felhasználás köre is.

A kisvállalkozásoknak olcsó forrást, és a bankoknak is jó lehetőséget biztosító NHP-t korábban sok bírálat érte amiatt, hogy nem eléggé jól célzott és összességében rossz hatékonyság szór ki rengeteg pénzt. A jegybankelnök Matolcsy György azonban visszatérően azzal védekezett, hogy a program sikeres, sokan igénylik, a bankok is örülnek neki.

Ők maguk pedig úgy számoltak, hogy a program gazdasági növekedésre gyakorolt hatása 2013-2017 között 2-2,5 százalék között volt egy olyan alternatív pályához képest, amelyben az NHP hiányában csak lassabban állt volna helyre a hitelezés. Végül aztán fokozatos szigorítás és a program kivezetése mellett döntöttek.

Most szerintük már a vállalati hitelezés volumene megfelelő, de szerkezete még nem elég egészséges. És mivel piaci alapon nem jönnek létre széles körben hosszú lejáratú, fix kamatozású hitelek, be kell vezetni ezt a konstrukciót. Mivel úgy látják, hogy a fix kamatozású hitelek arányának térnyerése pénzügyi stabilitási szempontjából is fontos.

Rovatok