Index Vakbarát Hírportál

Sehol nem tart a kastélyprogram, de a pénz negyedét már elköltötték

2018. december 3., hétfő 09:20

A kastélyfelújítási programra szánt pénz negyedét már elköltötte a kormány, de eddig még egy kastély sem újult meg az országban, pedig 2020-ig 39-nek kellene - írja cikkében a 24.hu. Annak ellenére, hogy a  Nemzeti Kastély- és Várprogram elvileg már 2015 óta tart, leginkább csak az áprilisi választások előtti kampányban kezdtek el "alapköveket" lerakni a beruházásokhoz. A kormány szerint viszont minden sínen van.

A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében 20 kastélyt és 19 várat kellene felújítani, ennek a költségvetése eredetileg 33 milliárd forint volt, időközben viszont 57,5 milliárdra nőtt. A programra 40 milliárd forintot ad az Európai Unió, 17-et a magyar adófizetők. A program viszont nagyon elég rosszul áll, a 24.hu összegzése szerint

a 39-ből 7 műemlék felújítását kezdték el egyáltalán, egy sincs kész, az 57,5 milliárd negyedét viszont már elköltötték. 

A portál adatigénylése szerint eddig közel 9,8 milliárd forintot költöttek a várak és kastélyok rekonstrukciójára, a többi pénz pedig tanulmányokra, humán erőforrásokra és egyéb kiadásokra ment. A közbeszerzési értesítő szerint ennél többet, már 16 milliárd forintot nyertek el cégek a hét elkezdett felújításra. Viszont ha ebből következtetünk arra, hogy mennyibe is kerülnek ezek a projektek, akkor a tervezett 57,5 milliárd helyett 80 milliárd forintból fog kijönni az összes tervezett felújítás. 

Ha egyáltalán elkészülnek valaha. Elvileg 2020-ig le kellene tudni az összes felújítást, hiszen akkor ér véget az uniós költségvetési ciklus. Viszont az eddig elkezdett 7 projekt kivétel nélkül csak 2018-ban indult el, éppen hogy.  Tipikusan a választások előtt durrantották be a felújításokat, amikor fideszes képviselők kampányolni mentek a körzeteikben lévő kastélyokhoz. Viszont volt olyan, hogy a politikus egy olyan projektnek rakta le ünnepélyesen az alapkövét (mintha épülne bármi új egy régi épület felújításánál, amihez alapkő kell), amelynek még kivitelezője sem volt.

Ez történt a tatai Esterházy-kastélynál márciusban és a majkpusztai Esterházy-kastélynál szintén még a választások előtt. Ez utóbbinak csak négy hónappal később lett kivitelezője, mint hogy  Czunyiné Dr. Bertalan Judit átadta az épületet. A feladatot pedig Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége nyerte, a tervezett 2 milliárd forint helyett 2,8 milliárdért. 

A választásokon kívül az is ösztönözhette a 7 projektet, hogy az EU két szerve, a támogatási konstrukciót kezelő Irányító Hatóság, mint az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság is ellenőrizte a kastélyfelújítási programot. A felújításokat felügyelő Miniszterelnökség szerint viszont az uniós vizsgálatok nem találtak szabálytalanságokat, a program pedig remekül halad, folyamatosan készítik elő a projekteket, írják ki a pályázatokat, úgyhogy minden kész lesz időre. Igaz, hasonlókat már korábban, 2017 nyarán is mondott Virág Zsolt miniszteri biztos, amikor még egy felújítás sem indult el. 

Rovatok