Index Vakbarát Hírportál

Több százezer háztartás maradt le az államilag támogatott tűzifáról

2018. december 10., hétfő 11:44

Bár nagyjából 800 ezer háztartás igényelhette volna a szilárd fűtőanyagra vonatkozó rezsicsökkentést, mindössze 372 120 háztartás kérte október 15-ig a 12 ezer forintos támogatást.

A 24.hu megkereste a Belügyminisztériumot, hogy van-e póthatáridő, és hogy mi van azokkal, akik valamilyen okból lemaradtak a kérvényezésről, de a minisztériumtól azt a választ kapták, hogy aki lecsúszott a határidőről, az már semmit sem tehet.

A téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült háztartások támogatására 4,5 milliárd forint jut. A háztartásoknak október 15-éig kellett nyilatkozni arról, hogy kérnek támogatást. A támogatás felhasználásának végső határideje 2019. december 31., vagyis az önkormányzatoknak legkésőbb eddig kell biztosítaniuk a tüzelőanyag átvételének lehetőségét az érintett háztartások részére.

Székely László, az alapvető jogok biztosa korábban bírálta, hogy a tűzifával vagy szénnel fűtő, de nem rászoruló, szociális ellátásban nem részesülő családoknak nem jár alanyi jogon a választás előtt bejelentett 12 ezer forintos kedvezmény.

Schmidt Jenő  a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a lapnak elmondta, kezdeményezték a kormánynál, hogy a támogatást készpénzben adják az érintetteknek, de ezt azzal utasította el a kormány, hogy a gáz- vagy távfűtést használók is természetben kapták meg a segítséget.

A kormány részéről az is elhangzott, szeretnék, ha a fűtéstámogatást valóban a fűtési kiadások enyhítésére használnák. A TÖOSZ elnöke szerint a szociálisan rászorulók kérhetnek segítséget az önkormányzattól, de az elúszott rezsicsökkentés kompenzációja nem az önkormányzatok feladata.

Rovatok