Index Vakbarát Hírportál

Törölte a jegybank a kis Mečiar botránycégét a magyar tőzsdéről

2018. december 10., hétfő 10:19

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elrendelte a Közép-európai Gázterminál Nyrt. (KEG) részvények tőzsdei terméklistáról történő törlését. A jegybank a KEG Nyrt. négy, összehangoltan eljáró részvényesével szemben összesen 94,1 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott, és elrendelte a tagsági jogaik felfüggesztését – derül ki a jegybank közleményéből.

A KEG-sztori kívülről csak egy életképes, de folyamatos pénzhiánnyal küszködő tőzsdei cég lassú összeomlásának tűnhetett. Az egyre nagyobb bajba kerülő céghez a hírhedt Vladimir Mečiar felsőfokú végzettség nélküli unokaöccse, Milan Mečiar és társa érkezett megmentőként, akik igazából nemhogy nem mentettek meg semmit, de úgy tűnik, hogy sikerült egészen durva módon, bagóért kihúzniuk a 2200 magyar részvényes alól a cég utolsó értékét, egy nagyjából 2,5 milliárdot érő óriási üzemet. A cégről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Az MNB 2016. májusában már felfüggesztette a cég részvényeinek tőzsdei kereskedését, amiért nem tették közzé a 2015-ös pénzügyi évről szóló jelentésüket, és mivel a cég azóta sem pótolta a jegybank által kifogásolt hiányosságokat, a felfüggesztés azóta is érvényben van.

A jegybank 2016 óta 12 esetben intézkedett és összességében közel 45 millió forint bírságot szabott ki tájékoztatási hiányosságok miatt a KEG-re. A cég a sorozatos bírságok ellenére sem tett eleget a kötelezettségeinek, az MNB ezért a cég igazgatótanácsi és auditbizottsági tagjainak személyes felelősségét is megállapította és összesen 10 millió forint bírságot szabott ki, továbbá törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a beszámoló letétbe helyezésének elmulasztása miatt, és megkereste az adóhatóságot, illetve gazdasági bűncselekmények gyanújával több feljelentést is tett.

A jegybank legfrissebb, tavasszal indított vizsgálatából az derült ki, hogy a cég továbbra sem tette közzé az elmúlt négy pénzügyi évre, illetve 2017. és 2018. első félévre vonatkozó jelentéseit. Emellett semmilyen formában nem tájékoztatta a nyilvánosságot például arról, hogy a működése alapját jelentő gázüzemi működési engedélyét a bányafelügyelet felfüggesztette és a 2014. évi beszámolót elfogadó közgyűlési határozatot a bíróság hatályon kívül helyezte.

Az MNB emellett – szintén ma közzétett határozatával – egy további, a KEG részvényeseit érintő eljárást is lezárt a társaságban történt befolyásszerzéssel összefüggő nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettség elmulasztása miatt.

Az 1 SPS Hungary Gázkereskedelmi Kft., a szlovák MACH TRADE spol. s.r.o. társaság, illetve két külföldi illetőségű magánszemély a KEG részvényekre kötött vételi ügyletek eredményeként összehangoltan eljárva, együttesen 25 százalékot meghaladó befolyást szereztek a társaságban. A vonatkozó jogszabályok szerint ilyen esetben – figyelemmel arra, hogy a társaságban más nem rendelkezik a szavazati jogok 10 százalékát meghaladó befolyással – a nevezett részvényeseknek nyilvános vételi ajánlatot kellett volna tenniük.

Az MNB emiatt az érintett részvényesekkel szemben összesen 94,1 millió forint bírságot szabott ki, és – a jogsértő befolyásszerzés megszüntetéséig – elrendelte a tagsági jogaik felfüggesztését.

Rovatok