Index Vakbarát Hírportál

Magyar cég fejlesztett okos parkolást Kínában

2018. december 12., szerda 15:12

Pozitív hír érkezett az Exim sokat bírált alapjaitól. Az egyik befektetés, az EPS Global elkészült Jangcsung város okos parkolási rendszerével. A rendszer nem csak minden adatot összegyűjt a város közterületi és magánparkolásáról, de a felhasználóknak képes jelezni, hogy hol van a legközelebbi szabad parkolóhely.

A magyar EPS Global Zrt. fejlesztette ki a félmilliós Jangcsung kínai város okos parkolási rendszerét, amely tegnap megkapta a város önkormányzatától a használatba vételi engedélyt. A cégben ismert nevek bukkannak fel, a kínai projektet vezető Gyarmati Zoltán korábban a budapesti Parking Kft-t is vezette, de az anyavállalatban (EPS Holding Kft.) az útdíj-fejlesztésből ismert Emőri Gábor és a korábban a Pantelt vezető Törő Csaba is képviselteti magát, ahogyan az Exim Exportösztönző Magántőkealap is tulajdonos.

Folytatás?

Az Exim ezen alapja azon két alap egyike, amelynek működtetését, egy emlékezetesen célzottnak tűnő pályázaton a Gubicza Ágoston nevével fémjelzett G&B Partners nyert el.  

A magyar cég most megjelentetett közleménye szerint az üzemeltetés megkezdése mellet újabb projektek megvalósítására és megszerzésére koncentrál. Jelenleg további három kínai várossal folytat tárgyalásokat, amelyek eredményeképpen, várhatóan 2019 első negyedévében a következő projekt szerződése is megköttetik, és elindul a megvalósítás.

Mint írják:

Magyar kkv még soha nem valósított meg saját finanszírozásban koncessziós beruházást a Kínai Népköztársaságban. Az okos parkolási rendszer neve Cityzen. A rendszer az összes parkolási adatot begyűjti és a szoftver, mint szolgáltatás elvén az adatokat elemzi, és a felhasználók rendelkezésre bocsátja. "

Szenzorokkal

A közterületi parkolóhelyeken geo-magnetikus szenzorok érzékelik a parkolóhelyek foglaltságát. A szenzorok akkumulátorról működnek, amelyek legalább öt éven keresztül biztosítják az áramellátást. Így a Cityzen pontos tudja, hogy mely parkolóhelyek szabadok vagy foglaltak, és mennyi ideig voltak azok. feleslegessé teszi a magas beruházási és üzemeltetési költségű parkoló automatákat.

Applikáció

A sofőrök egy mobil applikáció térképes felületén, amely Kínában Baidu, egyéb országokban Google alapú, és LED forgalom irányító táblák segítségével pontosan látják minden egyes parkolóhely foglaltságát, továbbá ezek elnavigálják a gépkocsivezetőt a célpontjukhoz legközelebbi szabad parkolóhelyhez.

Az applikáció segítségével a parkolási díjfizetés is gyorsan és könnyen megtörténik, és amennyiben az autóvezető nem indította el a parkolási díjfizetést, akkor a legközelebbi parkolóellenőrt a Cityzen odaküldi, aki a magyar gyakorlattal ellentétben nem megbünteti, hanem a szenzoradatok alapján elindítja a parkolást

Okos telefonnal

A társaság szerint nem irreális egy kizárólag mobiltelefonnal történő parkolási ügyintézés. A  Világbank adatai szerint Kínában 100 lakosra 105 mobiltelefon jut. összehasonlításképpen az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban 122-122, az Egyesült Királyságban 120, míg Franciaországban 106.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 100 magyar lakosra 121,5 mobiltelefon előfizetés jut, a Google Consumer Barometer felmérése szerint az idei év elején a magyar lakosság 96 százaléka rendelkezett mobiltelefonnal, ebből 65 százalék okos telefonnal. 

Rovatok