Index Vakbarát Hírportál

Közel 50 ezer forintot költünk átlagosan a karácsonyra

2018. december 13., csütörtök 13:48

Átlagosan 47 ezer forintot költenek a családok a karácsonyi ünnepekre, ez derült ki a Cib Bank megbízásából készült reprezentatív felmérésből. Ez azt jelenti, hogy az idén átlagosan 4 ezer forinttal több megy majd el az ünnepekre, mint tavaly. Az embere 78 százaléka a decemberi fizetésből tervezi állni az ünnep költségeit, 21 százalék pedig a karácsonyra spórolt pénzből veszi az ajándékokat és a bejglit. Hitelt a karácsonyi kiadásokra csak a megkérdezettek 5 százaléka tervez fölvenni nagyjából 25 ezer forintos összegig, ez tipikusan hitelkártyás vásárlást vagy folyószámlahitelt jelent. 

A kutatásból az is kiderült, hogy a legtöbb ember annak örülne a legjobban, ha pénzt kapna ajándékba, a válaszadók több mint ötöde legszívesebben borítékban kapná az ajándékot. A többség viszont továbbra is azt gondolja, hogy pénzt adni nem illik, ezért továbbra is mindenki igyekszik inkább kitalálni, hogy mit szeretne a másik. Az ajándékok közül amúgy az élményajándékok és a kézzel készített meglepetések a legnépszerűbbek, ilyenekre is az emberek ötöde vágyik. 

A legnagyobb arányban viszont nem ilyenek, hanem ruhadarabok, divatcikkek vagy szépségápolási termékek kerülnek majd a fa alá, ilyet ad majd az emberek 26, illetve 24 százaléka. Ezután a játékok és könyvek, cd-k és dvd-k. Saját készítésű ajándékot a válaszadók 15, ajándékkupont 11, pénzt 9 ad majd, 8 százalék pedig nem ajándékoz egyáltalán. A legtöbben viszont a tanácstalanok vannak, 27 százalék még nem tudja, mit ad majd karácsonyra. 

Rovatok