Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz probléma a gázzal és az árammal a télen

2018. december 18., kedd 06:31

Biztosított Magyarország 2018-2019-es téli földgáz- és villamosenergia-ellátása

- nyugtatta meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) azokat, akik netán aggódnak a fűtés és a világítás miatt. A MEKH azután jutott erre a megállapításra, hogy ellenőrizte az energiaszolgáltatók téli időszakra való felkészülését. A vizsgálat eredményéről keddi számában beszámoló Magyar Idők megjegyzi: Magyarország földgázellátásának biztonsági helyzete az új, 217 szempontot vizsgáló európai uniós kockázatértékelési előírások alapján is megnyugtató.

A fűtési időszak kezdetén, október 15-én a tárolókban elhelyezett földgázkészlet mennyisége 4,6 milliárd köbméter volt, ami biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli fogyasztását. A hazai gáztározókban nyilvántartott készlet 3 milliárd 688 millió köbméter a decemberi 15-i adatok alapján. Ugyanebben az időpontban egy évvel ezelőtt 4 milliárd, 2016-ban pedig 2,7 milliárd köbmétert regisztráltak. 

A MEKH a villamos energiát előállító erőművek felkészülését is ellenőrzi. A létesítmények számára a tüzelőanyag-készlet nagyságát jogszabály írja elő. A készletek méretéről jelentést kell benyújtaniuk a hivatalnak, amely már a második negyedéves jelentés alapján megállapította: az erőművek több esetben az előírásokat meghaladó készletekkel rendelkeznek.

Rovatok