Index Vakbarát Hírportál

Amíg Trump nem ad pénzt, nem tudni, mekkorát nőtt az amerikai GDP

2018. december 27., csütörtök 11:08

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete (BEA)  bejelentette, hogy pénz hiányában ideiglenesen felfüggeszti munkáját, így nem ismerteti a befektetők körében a legfontosabbnak tartott makrogazdasági adatokat sem - írja az MTI.

Ahogy arról már korábban írtunk, karácsony előtt részlegesen leállt az amerikai kormányzat, Donald Trump elnök és a kongresszus ugyanis nem tudtak megállapodni a kormányzat működéséhez szükséges forrásokat biztosító törvényről. Pontosabban Trump elnök kijelentette, hogy csak akkor hajlandó aláírni a működéshez anyagi forrásokat rendelő költségvetést, ha a kongresszus 5 milliárd dollárt biztosít a mexikói határfal megépítésére. Mivel ez nem történt meg, ezért nincs pénz, a szövetségi kormányzat nem létfontosságú ágazatai pedig a pénz hiányában leálltak. 

És hogy milyen adatokat nem közöl a statisztikai intézet a leállás miatt? Amíg nincs pénz, addig nem tudni majd, hogy hogy alakul 

A munkaügyi minisztérium ugyanakkor továbbra is ismerteti heti és havi adatait, köztük például csütörtökön a heti  munkanélküliségi adatot.

Rovatok