Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz jövőre devizakötvény-kibocsátás

2018. december 28., péntek 12:36

Várhatóan 72 százalék alá csökken a GDP-hez mért államadósság, amely tavaly 73,3 százalék volt - mondta Varga Mihály az Államadósság Kezelő Központtal közösen tartott sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten, írja az MTI.

Varga azt mondta, az a terv, hogy 2022-re az államadósság GDP-hez mért aránya 60 százalékra csökkenjen, és azt is elmondta, hogy azt szeretnék, ha öt éven belül megduplázódna a lakosság kezében lévő állampapír-állomány. A Portfolio beszámolója szerint  Varga azt mondta, nem várható nemzetközi devizakötvény-kibocsátás 2019-ben.

Varga válasza azért érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök a november elején egy konferencián arról beszélt, hogy ha Magyarország kibocsát, csak "keleti irányba" bocsát majd ki devizakötvényt, azaz külföldi pénznemben kiállított állampapírt, és a kereskedelmi elszámolások terén is nagyobb teret adna a kínai jüannak. Indokként a dollár egyeduralmának lehetséges végét és a jüan szerepének növekedését nevezte meg.

Varga a Portfolio kérdésére konkrétan azt mondta: 

"Amit a miniszterelnök mond, az mindig tekinthető hivatalos álláspontnak, vagyis nem tervezünk nemzetközi devizakötvény-kibocsátást".

Rovatok