Index Vakbarát Hírportál

Gyorsabban gazdagodik a magyar elit, mint a privatizáció idején

2019. január 10., csütörtök 14:26

Tavaly kilenc hónap alatt 463 milliárd forinttal nőtt a legvagyonosabb magyaroknak számító privátbanki ügyfelek vagyona - írja a privátbanki piacot elemző Blochamps Capital friss elemzése alapján a Napi.hu. 2017 végén a privátbanki vagyon  4141 milliárd forint volt, ez 2018 szeptember végére 4604 milliárdra nőtt.

A Blochamps szerint a magyar társadalom 50 ezer leggazdagabb emberének vagyona továbbra is növekedni fog, 2020-ra úgy 12-15 százalékkal.

A privátbanki szolgáltatásokat ma úgy 43 ezer fő veszi igénybe Magyarországon, nekik pedig az idén 5 milliárd forint fölé nőhet az összesített megtakarításuk. Ezeket a szolgáltatásokat tipikusan 10 milliós vagyontól lehet ezeket igénybe venni. 

A cég elemzéséből az látszik, hogy a leggazdagabb néhány ezer fős elit most gyorsabban gazdagodik, mint a privatizáció idején a 90-es évek elején. A legvagyonosabb 1000-1500 ember évente nagyjából 300 millió forintot tud félretenni a privátbanki szolgáltatóknál.  

A Blochamps szerint a magyar társadalom felső tíz százalékába már úgy évi 5 millió forintos jövedelemmel be lehet kerülni, a gazdasági elit viszont valahol 15 millió forintos éves jövedelemnél kezdődik.  A felső középosztály a cég szerint jó esélyekkel gazdagodhat tovább a jövőben, mert a kormány intézkedéseinek jó része ennek a csoportnak a felemelkedését segíti. A klasszikus értelemben vett középosztály vagyoni ereje viszont folyamatosan csökken, ahogy nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek az országban. 

Rovatok