Index Vakbarát Hírportál

Heti 1,2 milliárd dollárba kerül, hogy Trump miatt áll az amerikai kormányzat

2019. január 11., péntek 15:34

Az amerikai gazdaság heti 1,2 milliárd dollárt is veszíthet, ha elhúzódna a kormányzati intézmények és ügynökségek finanszírozásának részleges felfüggesztése - jelentette ki Kevin Hassett, az amerikai elnök gazdasági kérdésekben illetékes tanácsadója.

A Politico című lap megjegyezte: a veszteségek első látásra nem tűnnek túl nagynak, a GDP-t csupán 0,05 százalékponttal csökkenthetik, de ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy elérhetetlen legyen az idei évre célként kitűzött 3 százalékos gazdasági növekedés.

Pénteken már 21. napja csak a legfontosabb kormányzati intézmények működnek az Egyesült Államokban, miután Donald Trump elnök nem írta alá az ideiglenes költségvetést arra hivatkozva, hogy az nem tartalmazza az amerikai–mexikói határra építendő fal ötmilliárd dolláros költségét.

Az Egyesült Államok 800 ezer szövetségi alkalmazottja közül 420 ezer ugyan bejár munkahelyére, de nem kap bért, 380 ezernek még csak be sem kell járnia. 

Az AP hírügynökség megjegyzi, hogy a péntekkel záródó hét lesz az első, amikor az alkalmazottak nem kapják meg a bérüket.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő szerdán arra figyelmeztetett, hogy ronthat az Egyesült Államok adósi besorolásán, „ha nem indul újra a kormányzati intézmények finanszírozása március 1-jéig, és ha gond merülne fel az adósságplafon emelésével".

Az érvényes törvények értelmében az amerikai kormány korlátlanul növelheti hitelfelvételét március 1-jéig. Ezt követően azonban életbe lép az úgynevezett adósságplafon, ami megakadályozza további hitelek felvételét.

Rovatok