Index Vakbarát Hírportál

A kormány ugyan csökkentette a tranzakciós illetéket, a bankok egy része ezt teljesen benyelte

2019. január 13., vasárnap 09:53

Január 1-től változott a pénzügyi tranzakciós illeték szabályozása: 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3 százalékos pénzügyi tranzakciós illeték alól. A Portfolio.hu most megnézte, a bankok átengedték-e ezt az összeget a fogyasztóknak. A válasz röviden: nem mindenki.

A hirdetmények alapján a tranzakciós illeték továbbra is változatlan formában terhelésre kerül a következő bankoknál:

Csökkent az átutalások díja az OTP Banknál, de nem egyértelműen a jogszabály hatására. A CIB Bank hirdetményében pedig akcióként szerepel a könnyítés az idei év végéig.

Az alábbi bankok pedig egyértelműen elengedik az illetéket a mostani könnyítésnek megfelelően:

A tranzakciós illetéket közvetlenül a bankoktól szedi be az állam, a tranzakciós illeték terhét a gyakorlatban az ügyfelekre terhelik a pénzintézetek. A mostani enyhítés hatására nem lenne kötelességük a fogyasztók felé is árat csökkenteni, az átutalási díj szinten tartásával ugyanakkor nem érvényesül a kormány célja, hogy erősítse az elektronikus pénzhasználatot a készpénzzel szemben.

Az állam egyébként jelentős bevételt szerez tranzakciós illetékből: az előirányzat 2018-ban 204 milliárd volt a költségvetési törvényben, míg 2019-ben 228 milliárd forintot várnak úgy is, hogy a 20 ezer alatti tranzakcióknál elengedik az illetéket. Varga Mihály pénzügyminiszter korábban ugyanakkor azt mondta, hogy a kormány a tranzakciós illeték kivezetésén gondolkodik.

Frissítés: a Portfolió listájáról hiányik, de a Magnet bank is csökkentette a díjait a tranzakciós adó csökkentésének megfelelően.

Rovatok