Index Vakbarát Hírportál

Az évtized legrosszabb karácsonyi szezonja volt Angliában

2019. január 15., kedd 12:43

Tíz éve nem volt ilyen rossz a karácsonyi forgalom Angliában - közölte a brit kereskedelmi szövetség (British Retail Consortium, BRC), miután a legtöbb kereskedelmi lánc már nyilvánosságra hozta a karácsonyi szezonjuk eladási adatait, írja a BBC.

Már az is meglepő volt, hogy jó néhány üzlet karácsony előtt megkezdte az akciózást, ebből lehetett sejteni, nem állnak valami jól. A BRC szerint - összesítve véve a láncok adatait - az elmúlt évtized legrosszabb karácsonyi forgalmi adatai jöttek ki, de nem minden láncnak ment azért rosszul. 

A teljes piaci forgalmat nézve - és a decemberi adatokat összehasonlítva - minimális csökkenést regisztrált a szövetség, utoljára a 2008-as válság idején fordult elő, hogy nem volt növekedés.

A számok persze nem mutatnak mindent, például az internetes kereskedés egyik főszereplőjének, az Amazonnak az adatait sem, de azért lefedik a kiskereskedelmi piac kb. háromnegyedét. A költések visszaesésének egyik oka az lehet, hogy az angolok a brexit miatt elkezdtek inkább megtakarítani és visszaszorítani a kiadásaikat.

Ha a konkrét cégeket nézzük, a Tescónak nehéz éve volt, de a karácsonyi forgalma - köszönhetően az újonnan nyitott boltjainak - 2,2 százalékkal nőtt, ami 2009 óta a lánc legjobb eredménye. A tőzsdén is szereplő Marks and Spencer és Debenhams azonban nem tudta megoldani a gondjait és csökkenéssel zárta az ünnepeket. A Marks and Spencer egész évben szenvedett, Steve Rowe cégvezető az enyhe időjárást, a fogyasztói bizalom csökkenését, és a versenytársak akciózásait okolta az eredményért. A karácsonyi számaik az előzmények ellenére mégsem lettek annyira rosszak, mint ahogy az elemzők várták. Nem úgy a Debenhamsnál, ahol a részvényárfolyam 90 százalékkal csökkent, így most a túlélésért küzd.

Összességében az angol szupermarketek stabilabban szerepeltek az év végén, míg a nem élelmiszer kategóriában versenyzőknek sokkal nehezebb évük volt, feltehetőleg az erős online kínálat miatt is.

UPDATE: A  Marks and Spencer bejelentette, melyik 17 üzletét zárja be a közeljövőben, részeként annak a tervnek, amely alapján 2022-ig több mint 100 boltot zárnak be. A leépítés ezer dolgozót érint.

(Borítókép: Emberek sétálnak az Oxford Circus-on, Angliában 2018. december 17-én. Fotó: Jack Taylor / Getty Images Hungary)

Rovatok