Index Vakbarát Hírportál

Újabb egy hónapos kifizetési korlátozás Szemerey bankjánál

2019. január 17., csütörtök 10:11

Az MNB további január 17-től 30 nappal meghosszabbította az NHB Banknál tavaly decemberben elrendelt betétkifizetési korlátozást, hogy ezzel segítse a hitelintézet likviditási helyzetének rendezését – írja a jegybank közleményében.

Az MNB 2018. december 18-i végzésében rendelte el a hitelintézetnél a betétek kifizetésének korlátozását, 7 millió forintban maximálva az intézkedés hatálya alatt felvehető összeget, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Az azonnali intézkedés oka az volt, hogy az NHB Bank likviditási vizsgálata során a jegybank megállapította, hogy a hitelintézet likviditási helyzete jelentősen romlott. A jegybanki intézkedések nem érintik az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

A NHB időközben minden bankfiókját bezárta, így csak az Akadémia utcai univerzális (banki és befektetési szolgáltatásokat is nyújtó) fiók maradt meg az ügyfeleknek, bár nem teljesen egyértelmű, hogy ez kizárólag a likviditási gondok miatt történt-e. A Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában lévő bank bajba jutásának történetét itt dolgoztuk fel részletesebben. 

A jegybank jelen időszakban is folyamatosan nyomon követi az NHB Bank likviditási és egyéb pénzügyi mutatóinak helyzetét. A bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, likviditási helyzete semmilyen módon nem fenyegeti a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását.

Rovatok