Index Vakbarát Hírportál

Új tulaja van a magyar McDonald'snak

2019. január 21., hétfő 10:04

Tavaly szeptember óta már nem az amszterdami bejegyzésű Golden Arches European Holdings B. V., hanem a londoni székhelyű MCD Europe Limited a McDonald's Magyarország Kft. tulajdonosa, ami a tulajdonosváltásról beszámoló Mfor.hu szerint azt jelenti, hogy a nagyobb európai piacot lefedő céghez került át a magyarországi érdekeltség a cégcsoporton belül.

A tulajdonosváltás ténye azért is érdekes, mert 2017-ben az amszterdami székhelyű tulajdonos jelentős tőkecsökkentést hajtott végre a McDonald's Magyarország Kft.-ben, és ekkoriban arról szóltak a pletykák, hogy a romániai terjeszkedés oltárán beáldozta volna a cég a magyar piacot, és a tőkekivonással már a kivonulást készítették elő.

A kivonást követően azonban a tőkét újra 6,528 milliárd forintra emelte a tulajdonos, ráadásul azóta pedig még egy tőkeemelés történt, így már csaknem 8,855 milliárd forint tőkével működik a cég. A cég legutolsó beszámolója alapján 2017-ben az értékesítés nettó 27,6 milliárd forintos árbevétele mellett 3,09 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, szóval az is látszik, hogy jól megy az étteremláncnak a magyar piacon.

Az MCD londoni címére van bejegyezve például az Arches Holdings Limited, amelynek az elnevezése elég hasonló a korábbi, amszterdami székhelyű tulajdonoséval. Ebből arra lehet következtetni, hogy  olyan nagyon messze azért nem került a Kft. attól a körtől, amelyik eddig is meghatározta a cég működését.

Az Mfor.hu a McDonald's Magyarország Kft.-nél is rákérdezett, hogy mi indokolta a tulajdonosváltást, de a cég közölte, hogy tőzsdei vállalatként az éves jelentéseket megelőző időszakokban gazdasági adatot, információt nem tehet közzé, de a jelentési időszak lezárulta után igyekeznek válaszolni. A lap azt írja, hogy az anyacég 2017-es évről szóló beszámolója 2018. február 23.-i dátummal jelent meg, vagyis bő egy hónap múlva érkezhetnek meg a válaszok.

(Borítókép:  Komka Péter / MTI)

Rovatok