Index Vakbarát Hírportál

Románia megelőzött minket a Bloomberg innovációs listáján

2019. január 22., kedd 17:16 | aznap frissítve

Idén is összeállította innovációs listáját a Bloomberg, ahol Dél-Korea ugyan megtartotta első helyét, de az első tízben elég nagy volt a mozgolódás, a németek pedig kis híján le is taszították őket a trónról. Magyarország a tavalyi eredményéhez képest öt helyet rontott, így jelenleg a 32. Szlovénia mögött – írja a Bloomberg.

A szaklap a davosi Világgazdasági Fórumra időzített lista összeállításakor több tényezővel dolgozik, így a kutatás-fejlesztés mellett a termelési képességek, és a high-tech cégek koncentrációja is fontos szerepet játszik az index kiszámításánál.

A 2019-es Bloomberg Innovációs Index főbb tanulságai nagyjából a következők:

Az idei év legnagyobb vesztesei egyértelműen Tunézia és Ukrajna voltak, mindkét ország kicsúszott ugyanis a top ötvenből, több feltörekvő gazdaság – például India, Mexikó, Vietnam, vagy Szaúd-Arábia – viszont most először befért a listára.

Magyarország a tavalyi sorrendhez képest öt helyet rontott, így más országok mellett a sokat javító Románia is beelőzött minket. A részhelyezések közül a feldolgozóiparban teljesítünk legjobban, de a kutatás-fejlesztés esetében csak a harmincadik, a felsőoktatás hatékonyságának vizsgálatakor pedig az ötvenedik helyet érte el az ország.

Érdekesség egyébként, hogy a mára mára skandináv államok szintjén álló Észtországot még így is előzzük a listán, ők a 36. helyen állnak.

Rovatok