Index Vakbarát Hírportál

Trump tanácsadója: Lenullázhatja a GDP-növekedést a leállás

2019. január 24., csütörtök 08:58

A kormányzati intézmények és ügynökségek részleges leállása azt eredményezheti, hogy az ország GDP-je minimálisan vagy akár nulla százalékkal nőhet az idei első negyedévben - jelentette ki az amerikai elnök gazdasági kérdésekben illetékes tanácsadója, írja az MTI.

Kevin Hassett a CNN hírtelevízióban azt mondta, hogy az elmúlt években rendre gyenge volt az első negyedévi amerikai gazdasági növekedés és ha idén is így lesz, ami párosul egy elhúzódó kormányzati leállással, akkor a GDP alig, vagy egyáltalán nem nőne. Az elnöki tanácsadó úgy látja, hogy ha az első negyedévben nullához közeli lesz a GDP-növekedés, majd újraindul a kormányzati munka, a második negyedévben megugrik a GDP, ellensúlyozza az első negyedévi lassú növekedést.

Kevin Hassett azt mondta, egyelőre nem tervezik az amerikai gazdaság idei növekedésével kapcsolatos 3 százalékos kormányzati előrejelzés felülvizsgálatát. A tanácsadó azt is megemlítette, hogy biztos benne, hogy a tervezett időpontig, márciusig sikerül megkötni a kereskedelmi megállapodást Kínával.

Az Egyesült Államokban 34. napja csak a legfontosabb kormányzati intézmények működnek, miután Donald Trump elnök nem írta alá az ideiglenes költségvetést arra hivatkozva, hogy az nem tartalmazza az amerikai-mexikói határra építendő fal ötmilliárd dolláros költségét.

Az Egyesült Államok 800 ezer szövetségi alkalmazottja közül 420 ezer ugyan bejár munkahelyére, de nem kap bért, 380 ezernek még csak be sem kell járnia.

Rovatok