Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a sztrájk a győri Audiban

2019. január 29., kedd 08:51

Hétfőn sem tudott megállapodni a vállalatvezetéssel az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei évi bérekről, a tárgyalások folytatódnak, de egyelőre nem tudni, mikor.

Hétfőn a vállalat azt az ajánlatot tette, hogy az idei évtől 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos alapbéremelést tesz, a választható béren kívüli juttatás keretét háromszázezer forintra csökkenti, minden munkavállaló egy hónapban legalább egy szabad hétvégét kap és a bérmegállapodás 15 hónapra érvényes. A szakszervezet nem fogadta el az ajánlatot.

 A győri gyárban január 24. reggel hat óra óta sztrájkolnak a dolgozók, azóta teljesen leállt a termelés a motorgyárban és a járműgyárban. A termeléskiesés miatt hétfőn leállították a gyártást az Audi központi üzemében, a bajorországi Ingolstadtban, mert hiányoznak a Győrben készített motorok. Előreláthatólag szerdáig szünetel a termelés. 

Az Audi másik németországi üzeme, a neckarsulmi gyár még nem állt le, szerdáig van megfelelő számú motor a járművek összeszereléséhez. A hét második felétől ott is gondolkodni kell majd a folytatásról. A Volkswageneket sem érint egyelőre a leállás.

Tavaly majdnem kétmillió darab motor készült Győrben. A gyár az Audi és a Volkswagen konszern központi motorszállítója. Győrben gyártják az Audi A3 Limousine és Cabriolet, az Audi Q3, valamint az Audi TT Coupé és TT Roadster modelleket. 2006 óta az Audi Hungaria számos alumínium karosszériaelemet szállít különböző Volkswagen konszernmárkák számára. Jelenleg mintegy 13 ezer embert foglalkoztat.

Rovatok