Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokkal támogatták Trumpot, most milliárdokat veszítenek Trump miatt

2019. január 30., szerda 11:40

Már második éve zuhannak az amerikai lőfegyver-eladások; miközben 2016-ban még 15,7 millió lőfegyver adtak el (legálisan) az Egyesült Államokban, addig 2017-ben 14 milliót, idén már csak 13,1 milliót.

A Reuters keddi riportjában nyilatkozó fegyveripari részvevők egyöntetűen Trumpban láták a csökkenés okát. Ugyanis az elmúlt több húsz évben megfigyelhető volt, hogy a fegyvereladások számának alakulása szorosan követ bizonyos politikai trendeket – és ezek a trendek egészen eddig mindig a keresletet növelték:

Obama volt a fegyverüzlet szempontjából a legjobb elnök.

Trump alatt azonban hiába történt egy sor olyan tömegmészárlás, melynek elkövetője mindenféle hatósági engedély nélkül tudott valóságos arzenált kiépíteni merényletéhez, az elnök és a republikánusok mereven elzárkóznak a változtatástól (Trump a lőfegyveres merényletekre rendszerint a biztonsági őrök, sőt a tanárok lőfegyverekkel való felfegyverzésével válaszolna).

Az ellenállás oka, hogy a fegyvergyártók, illetve a fegyvertartásra vonatkozó laza szabályok mellett lobbizó Natonal Rifle Association a republikánusok egyik legnagyobb támogatója; a mára lényegében egy szélsőjobboldali proteszt-szervezetté váló NRA Donald Trump kampányát is több mint 30 millió dollár értékű reklámmal segítette ( az összegbe az illegálisan elhelyezett hirdetéseket még nem is számoltuk bele).

Paradox módon azonban a lőszerekkel, pisztolyokra szabott retikülökkel és más kiegészítőkkel együtt 40 milliárd dolláros üzletágnak pont ez a politikai kiszámíthatóság adott óriási pofont.

Rovatok