Index Vakbarát Hírportál

GKI: 5-6 százalékkal drágulnak a lakások az idén

2019. január 31., csütörtök 08:40

Tovább emelkednek a lakásárak, a használt lakásoknál 5-6 százalékos, az újépítésű lakásoknál pedig 4-6 százalékos áremelkedésre lehet számítani idén a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente publikált ingatlanpiaci felmérése szerint.

A GKI a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság következő egy évre vonatkozó ingatlanpiaci terveit és kilátásait mérte fel. A negyedik negyedévi vizsgálatban 110 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1154 vállalat vett részt, a lakossági reprezentatív minta 1000 emberből állt.

A nem panel társasházi lakásoknál a fővárosban a pesti belvárosban, illetve a budai zöldövezetben lehet a legnagyobb mértékű, 9, illetve 8 százalékos  áremelkedésre számítani. 

A GKI közleménye szerint a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások élénkültek. Az előző negyedéves vizsgálathoz képest 15 százalékponttal emelkedett azoknak a száma, akik a következő egy évben biztosan építkezni vagy vásárolni terveznek, akik viszont csak valószínűnek tartották, hogy kilépnek az ingatlanpiacra csupán 3 százalékpontos volt a növekedés.

A vizsgált háztartások körülbelül 4 százaléka tervez lakásépítést vagy vásárlást. 

Éves alapon csaknem megduplázódott a lakástranzakcióra biztosan vagy valószínűleg készülő háztartások száma. A lakásfelújításra és korszerűsítésre is többen készülnek, mint az előző negyedévben: "biztosan" felújító háztartások száma 13, a "valószínűleg" nekilátók száma pedig 7 százalékponttal nőtt, a felmérésben részt vevő háztartások 11,5 százaléka tervez felújítást.  

Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2018. negyedik negyedévében hibahatáron belül csökkent (91,9 százalékról 91,6 százalékra), ami éves alapon 1,3 százalékpontos emelkedést jelent. Kelet-Magyarországon az októberben mért 82 százalékos kihasználtság januárra 84 százalékra nőtt, míg Nyugat-Magyarországon az októberi 90 százalékos kihasználtsági mutató januárban nem változott. Éves alapon keleten 2 százalékpontos csökkenés, nyugaton 1 százalékpontos növekedés következett be. A felmérésben részt vevők várakozási szerint az irodabérleti díjak a következő egy évben 3 százalék körül emelkedhetnek.

A gazdasági növekedés üteme 2018-ban csúcsra ért, ami kedvező keresleti hátteret jelent a logisztikai ingatlanpiac számára. Ami a bérleti díjakat illeti, az ezekre vonatkozó kilátásoknál nem történt lényeges változás, a következő 12 hónapban 2-3 százalékos emelkedés várható - olvasható a GKI közleményében.

Rovatok