Index Vakbarát Hírportál

Varga: Visszaesik a gazdasági lendület, jön a gazdaságvédelmi program

2019. február 3., vasárnap 15:50

A világgazdasági lendület kezd kicsit visszaesni, és ezeket a hatásokat Magyarország sem tudja kizárni, erre érdemes felkészülni, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közrádióban. Szerinte a kormány olyan intézkedéseket kíván hozni, amelyek megvédik a munkahelyeket, a bérnövekedés ütemét; törekszenek arra, hogy a fejlesztések ne álljanak le, ne törjön meg a fogyasztás lendülete, és a bérek, nyugdíjak megtartsák vásárlóerejüket. 

A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság idei növekedése is nagyobb lehet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által vártnál, ugyanakkor Magyarországon is érdemes a világgazdasági lendület visszaesésére felkészülni, erre

gazdaságvédelmi programot alakíthat ki a kormány tavasszal.

A miniszter szerint a 2018-as év jó példa arra, hogy mennyire pesszimista volt az elemzői várakozás; 3,5 százalék volt a legkedvezőbb előrejelzés, ugyanakkor a tavalyi magyar gazdasági növekedés 4,6-4,7 százalék lesz.

Varga Mihály elmondta, hogy a munkaerőhiány miatt a jelenleg még inaktívakat, a közmunkásokat és a munkanélkülieket próbálják meg bevonni a piacra, több lehet majd a dolgozó nő és a dolgozó nyugdíjas is. A következő hónapokban terveznek három-négy olyan intézkedést, amelyek tovább erősítenék a foglalkoztatás lehetőségét mindenki számára.

Rovatok