Index Vakbarát Hírportál

Évi 11 milliárdot vesz ki a magyar családok zsebéből az osztrák kormány

2019. február 5., kedd 11:54 | aznap frissítve

Mint az közismert, az idei évtől már nem kapják meg az Ausztriába ingázó magyar munkavállalók az osztrák családi pótlékot a Magyarországon élő gyermekeik után. A G7 kiszámolta, mennyi pénztől esnek így el a magyar családok, miközben egyébként továbbra is az osztrák államkasszába adóznak. 

A német és osztrák bevándorlásellenes pártok évek óta riogatnak azzal, hogy a kelet-európai munkavállalók a bürokráciát kitrükközve csalnak, olyan gyerekek után is felveszik a családtámogatást, akik nem is léteznek. Az adatok nem támasztják alá azt, hogy tömeges méreteket öltött volna ez a típusú csalás,

a 19,8 százaléknyi külföldi állampolgárságú munkavállaló a családi pótlék kifizetések 18,7 százalékát kapta.

De ettől még a vád jó apropóul szolgált arra, hogy a Kurz-kormány úgy döntsön, a kibocsátó (a gyerekeknek továbbra is otthonául szolgáló) ország megélhetési szintjéhez indexálják. Ez ugyan sérti az EU-jogot, el is indult miatta a kötelezettségszegési eljárás, de azért bevezették. 

A másodosztályú polgárrá visszaminősítés sok magyart érint, mintegy 40 ezer honfitársunk ingázik Ausztriába dolgozni. Ők az osztrák gazdaságot erősítik, ott fizetnek adót, most viszont kevesebb támogatást (csak az osztrák mennyiség 56 százalékát) kapnak az általuk is fenntartott osztrák államtól. 

A G7 becslése szerint az új rendszerben a magyar szülők által nevelt gyerekek kedvezményeit megrövidítő osztrák állam évente 11 milliárd forintot vesz ki a magyar családok zsebéből. 

 Az új rendszerben Ausztria óriást nyer a több százezer közép-kelet-európai munkavállalóval: nem nekik kellett a tanításukat, korábbi orvosi ellátásukat fizetni az osztrák szinten, és ha egyszer hazatelepülnek, akkor idős korukban sem kell a drága orvosi ellátást fizetni. Viszont közben Ausztriába adóznak osztrák bérből, és fenntartják a gazdasági növekedést. 

Rovatok