Index Vakbarát Hírportál

Hiányosságokat talált az államkincstár működésében az ÁSZ

2019. február 7., csütörtök 12:06

Az Állami Számvevőszék befejezte a Magyar Államkincstár ellenőrzési tevékenységének a 2017. évre vonatkozó ellenőrzését, és megállapította, hogy a MÁK az ellenőrzési folyamatait a jogszabályi előírásoknak megfelelően kialakította, de

2017-ben az ellenőrzéseket nem az előírt gyakorisággal végezte, és nem dokumentálta szabályszerűen a nem állami humánszolgáltatók fenntartóinak nyújtott költségvetési támogatásokat.

Emiatt az ÁSZ szerint az államkincstár 2017-ben nem töltötte be kontroll funkcióját az államháztartáson kívüli szervezeteknél a köznevelési és szociális feladatok támogatása szabályszerű felhasználása tekintetében.

A megállapítások alapján az ÁSZ a Magyar Államkincstár elnökének két javaslatot fogalmazott meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Az ÁSZ mostani ellenőrzésének célja volt annak az értékelése is, hogy a korábbi számvevőszéki jelentésekben foglalt megállapításokkal és javaslatokkal összhangban készített intézkedési tervekben meghatározott feladatokat a Kincstár végrehajtotta-e. Az utóellenőrzése megállapították, hogy az államkincstár az intézkedési tervekben meghatározott 37 feladatból 17-et határidőben, 11-et határidőn túl hajtott végre, kettőt részben, ötöt nem hajtott végre, két feladat okafogyottá vált.

Rovatok