Index Vakbarát Hírportál

Tőzsdére ment az AutoWallis

2019. február 7., csütörtök 13:28 | aznap frissítve

Sikerült a bonyolult tranzakciós és jogi mutatvány, AutoWallis néven, komoly autóipari tartalommal reinkarnálódott a Budapesti Értéktőzsdén, egy korábban nem túl izgalmas cég, az Altera. A kereskedés jól indult, csak maradjon is így, mert a BÉT-re nagyon ráférne egy jó új részvényes sztori.

Mindig arra vágytam az általános iskolában, hogy egyszer én kezeljem a csengőt – mondta Veres Tibor, a Wallis Csoport elnöke, amikor február 7-én útjára indította a tőzsdei kereskedést. A csengetés apropója az volt, hogy csütörtökön bevezették a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) az AutoWallis Nyrt. új részvényeit.

Átvedlés

Emiatt a gyermekkori vágy miatt azonban aligha vállalta volna, a 2018-ban már 70 milliárd forintos árbevételű autóipari csoport a hosszú hónapokig tartó rendhagyó tőzsdére jutási folyamatot.

Az AutoWallis ugyanis gyakorlatilag belebújt egy 2012-ben alapított, már tőzsdén jegyzett kis vagyonkezelő cég, az Altera Nyrt. bőrébe. Aztán a korábbi kígyóbőr levedlése több lépcsőben sikerült, és immár teljesen az autóipari tartalommal forog a cég a tőzsdén, amely így jelenleg a hetedik legnagyobb árbevételű és a hetedik legnagyobb tőkeértékű (57 milliárd forint) jegyzett társaság.

Jól indult

Valójában, a leginkább a BMW forgalmazásról ismert AutoWallisnak nem a február 7-i volt az első kereskedési napja ezen a néven, de a papír mindenképpen jól debütált, hiszen az elmúlt napokban napi egymilliárd forintos forgalom mellett  már intenzíven drágult a részvény.

A nagy kérdés nyilván az lesz, hogy végre sikerül-e valakinek a négy legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvény (OTP, Mol, Magyar Telekom, Richter Gedeon) mellé felnőni a hazai parketten.

Erre az elmúlt két évben több kísérlet is zajlott.

A Waberers sokaknak okozhatott csalódást, hiszen valódi piaci sikerekkel bíró, nemzetközi, szektorszinten magasan jegyzett cégről van szó, ám hiába van másfél éve a tőzsdén, csak valahol a bevezetési ár 40 százalékán totyog.

A társaság most éppen vezetőváltással próbál új lapot nyitni, miközben a tőzsdére lépésnél belengetett tőkegyűjtési cél, a lengyel terjeszkedés, eddig inkább csak keserűséget hozott.

Ismerték a tőkepiacot

A Wallis-csoport számára nem új a tőzsde, mint azt Veres Tibor is kiemelte, a holding cégei közül a Graboplast már volt a tőzsdén és Müllner Zsolt AutoWallis-elnök szerint eljöhet az az időszak, amikor a speciális műanyagpadlókat gyártó cég visszatérhet a tőzsdére.

De már az AutoWallis előtt is a tőzsdén volt a Wallis-érdekeltségek közül az Alteo energetikai társaság, míg a kötvénykibocsátók között bukkant fel a WING, aminek a legutóbbi nagy irodapiaci dobása is egy tőzsdei kibocsátóhoz kapcsolódik, hiszen a csoportnak köszönheti a Magyar Telekom új székházát (amelynek futballszurkolói szempontból megvan az a jó tulajdonsága, hogy olyan szinten van ránőve a Fradi pályájára, hogy bizonyos helyekről biztosan belátni a Groupama Arénába).

Terjeszkednének

Az AutoWallis a jövőben többségében a Wallisé marad, de cél a közkézhányad növelése is. A potenciális tőkegyűjtésnek pedig a további növekedési tervek finanszírozása lehet a célja.

A vállalat azt tervezi, hogy a következő öt évben megkétszerezi árbevételét,

és már jövőre, a 2019-es eredménye alapján vonzó mértékű osztalékot fizet törzsrészvényei után.

A csengetést követő sajtótájékoztatón megismerhettük a Wallis-csoportot és ezen belül az autós részt, a már megnevezett cégek mellett így szóba kerültek a csoport Jeremie-pénzeket is használó kockázati tőkealap-kezelői és a Praktiker.

Keletre terjeszkednének

Mint emlékezetes, az Alterából úgy lett AutoWallis, hogy a főtulajdonos Wallis Asset Management Zrt. apportálta négy gépjármű-kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységet ellátó cégét (ezek Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna és a Wallis Autókölcsönző). A tagvállalatok Magyarországon (3283 eladott autó) és a közép- valamint délkelet-európai régió tíz országában (1736 eladott autó) értékesítenek autókat, de a tevékenységek között van alkatrész kis- és nagykereskedelem, szerviz, gépjármű-kölcsönzés (a reptéren piacvezető Sixt franchise-jogai). A csoport által képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok mellett a MINI, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Ssangyong.

Székely Gábor befektetési igazgató az AutoWallis terveivel kapcsolatban kiemelte: a társaság vezetése várhatóan májusra kidolgozza ötéves stratégiáját, és a vállalat jelenleg is keresi azokat a befektetési lehetőségeket Magyarországon, Kelet-Európában és a balkáni régióban, melyek hozzájárulnak a kitűzött célok teljesüléséhez.

Székely egyébként az átalakulási folyamat egyik nagy nyertesének tűnik, hiszen ő korábban az Appeninn kisebb tőzsdei társaságnál dolgozott, de immár a méretes AutoWallisnál lett igazgatósági tag.

Rovatok