Index Vakbarát Hírportál

Tovább zuhant tavaly a külkereskedelmi egyenlegünk

2019. február 8., péntek 09:42 | aznap frissítve

Az export euróban számolt értéke 4,3 százalékkal nőtt 2018-ban, az import 6,9 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. A külkereskedelmi mérlegtöbblet 6,041 milliárd euró volt 2,037 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál – jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Tavaly decemberben az export 2,7, az import 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 398 millió euró exporttöbblet 173 millió euróval volt alacsonyabb.

A kivitel éves növekedési üteme decemberben volt a legalacsonyabb a tavalyi negyedik negyedévben a novemberi 4,5, és az októberi 6,7 százalék után, az import növekedési üteme is lefékeződött az előző havi 7,3 és az októberi 9,8 százalékos ütemhez képest. A december havi aktívum 80 millió euróval kisebb a novemberinél, de ezzel is a második legnagyobb összeg a tavalyi második fél évben.

A Portfolio megnézte a 12 havi gördülő adatokat is, ezek azt mutatják, hogy a külkereskedelmi többlet tavaly folyamatosan csökkent,

a mostaninál alacsonyabb szinten utoljára 2011-ben volt.

Ez azzal függ össze, hogy a belső kereslet (fogyasztás, beruházás) erősödik, aminek nagy az importtartalma, miközben az export bővülését a lanyuhuló külső kereslet némiképp már visszafogja. 2018-ban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 6 milliárd euró volt.

Rovatok