Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkra készülnek a fogorvosok

2019. február 9., szombat 19:58

Munkabeszüntetésre készülnek az állami ellátásban dolgozó fogorvosok, mert azt mondják, az államtól kapott támogatás nem elegendő a rendelőik fenntartására - erről értesült az RTL Híradó. A műsor emlékeztetett, hogy másfél éve már volt egy fogosvos-sztrájk, ami után kaptak is plusz támogatást, 3 millió forintot a fogorvosok, ez viszont egy egyszeri tétel volt, így hosszú távon nem oldotta meg a problémákat. 

A Híradónak nyilatkozó Dr. Nagy Ákos, az Alapellátó Orvosok Szövetségének alelnöke szerint az OEP olyan kevés támogatást ad a fogászatoknak, hogy sok ellátás gyakorlatilag ráfizetéssel végezhető csak el. Például egy foghúzásért 300 forint támogatást fizet az állam, ami nagyjából az érzéstelenítőt és annak a beadásának a munkabérét fedi le, vagyis a rendelő gyakorlatilag fizet azért, hogy fogat húzhasson. 

Részben emiatt jelenleg 231 állami fogászat áll üresen, nagy részük olyan régióban, ahol a betegek többsége nem engedheti meg magának, hogy magánrendelőbe járjon. 

Hogy mikor tervezik a munkabeszüntetést a fogorvosok, arról nem közölt információt a híradás. 

Nyitókép: orvosok kezelnek egy beteget a gyermekfogászaton a Fővárosi Önkormányzat Központi Stomatológiai Intézete VIII. kerület Szentkirályi utca 40. szám alatt lévő épületében. A felvétel 2011. február 28-án készült. (Máthé Zoltán/MTI)

Rovatok