Index Vakbarát Hírportál

Megtorpant a brit növekedés

2019. február 11., hétfő 14:08

Hat éve nem látott mélyponton a brit gazdaság növekedési üteme a brit statisztikai hivatal legfrissebb becslése szerint. Ráadásul decemberben az ország GDP-je is csökkent. Az adatok szerint 2018 egészében 1,4 százalékkal nőtt a brit hazai össztermék; ez 2012 óta a leglassabb éves növekedési ütem. A brit GDP 2017-ben 1,8 százalékkal bővült.

A statisztikai hivatal becslése szerint decemberben az előző hónaphoz mérve 0,4 százalékkal visszaesett a brit gazdaság teljesítménye a novemberben mért 0,2 százalékos havi növekedés után. A gyenge tavalyi évzárást elsősorban az autó- és az acélipar kibocsátásának meredek visszaesése okozta. Az üzleti beruházások 1,4 százalékkal csökkentek a tavalyi negyedik negyedévben, ez immár visszatérő elem, ez volt a negyedik negyedév egymás után, hogy így történt.

Alondoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a hétfői GDP-becslés után összeállított helyzetértékelésében különösen aggasztónak nevezte, hogy az üzleti beruházások immár egy éve folyamatosan csökkennek a brit gazdaságban. Az elemzés szerint világosabban látszanak azok a károk, amelyeket a brexittárgyalások elhúzódása okoz a brit gazdaságban, különös tekintettel arra, hogy az üzleti és a fogyasztói bizalmi mérőszámok is többévi mélyponton járnak.

A CEBR londoni elemzői közölték: még az üzleti szektor számára viszonylag kedvező brexit-kimenetel esetén is azzal számolnak, hogy a brit gazdaság növekedési üteme az idén 1 százalékra lassul. Más nagy elemzőházak a recesszió lehetőségét is felvetették.

Új inflációs jelentésében a Bank of England is közölte: esélyt lát arra, hogy a brit gazdaság az idei év második felében recesszióba kerül. A brit jegybank 25 százalékra taksálta ennek kockázatát. A bank a brit gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését az általa eddig várt 1,7 százalékról 1,2 százalékra rontotta.

Rovatok