Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály félti Magyarország vétójogát EU-s adóügyekben

2019. február 12., kedd 13:47

Magyarország a tagállamok adópolitikai szuverenitását korlátozó javaslatokat továbbra sem támogatja - ezt jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozását (Ecofin) követően a Pénzügyminisztérium (PM) keddi tájékoztatása szerint, amelyről az MTI számolt be. A közleményben a tárcavezető kiemelte:

az Európai Bizottság a nemrég benyújtott javaslata alapján fokozatosan átállna az egyhangú döntéshozatalról a minősített többségi szavazásra az adózási kérdésekben,

amit a tagállamok széles köre, köztük Magyarország is elutasít. A javaslat a tagállamok nemzeti hatáskörét csorbítaná, továbbá annak időzítése sem szerencsés a közelgő európai parlamenti választások miatt.

Vargának nemcsak az adópolitika tervezett változtatásával volt baja mostani brüsszeli útja során. Az eurózóna pénzügyminisztereinek (Eurogroup) kibővített brüsszeli tanácskozásán azt kritizálta, hogy az EU hétéves költségvetési keretének részeként jön létre egy olyan eszköz, amelynek célja az eurózóna versenyképességének és konvergenciájának erősítése. Varga szerint az eurózóna-költségvetés nem lehet átfedésben az Európai Unióban már létező eszközökkel és célokkal, mert az tovább mélyítené a régiók közötti különbségeket és akadályozná az egységes piac megerősítését.

Varga Mihály emlékeztetett: az Európai Bizottság legutóbbi, téli előrejelzésében ismét felfelé módosította Magyarország 2018-ra vonatkozó növekedési adatát, amely a Pénzügyminisztérium 4,6 százalékos várakozásánál is kedvezőbb, 4,8 százalékos GDP-növekedésnek felel meg.

A módosítás hátterében a kiugró beruházási teljesítmény és a kedvező munkaerőpiaci folyamatok állnak. A tervezett gazdaságvédelmi program garanciát nyújt arra is, hogy a világgazdasági hatásokat ellensúlyozva a magyar növekedés továbbra is meghaladja az uniós átlagot - emelte ki Varga Mihály, aki arra is rámutatott, hogy az Európai Bizottság előrejelzése szerint a kelet-közép-európai régió az EU-átlag felett alakuló növekedésével fontos szerepet játszhat az unió gazdasági növekedésének élénkítésében.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a pénzügyi felügyelet európai rendszerének (ESFS) felülvizsgálatáról szóló javaslatcsomagról Varga Mihály elmondta: az uniós pénzügyminiszterek támogatásukról biztosították a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni küzdelemmel kapcsolatos javaslatokat is tartalmazó közös tagállami álláspont elfogadását.

Rovatok