Index Vakbarát Hírportál

A kormány elismerte: tényleg nem volt rendben az Elios-ügy

2019. február 18., hétfő 08:58

A magyar kormány is elismerte, hogy az Elios-ügyben helye van a támogatásmegvonásnak, írta a 24.hu. Információjuk szerint a magyar fél először 25 százalékos büntetést vállalt volna be az uniónál, ezzel lényegében elismerve, hogy Tiborcz Istvánék projektjével nem minden volt rendben.

Az Európai Bizottság azonban ragaszkodott a teljes - nagyjából 14 milliárd forintos - támogatásmegvonáshoz a korrupciógyanús ügyben.

Miután kiderült, hogy esélytelen harcolni ezért a pénzért, a magyar fél úgy döntött, hogy inkább nem is nyújtanak be róla számlát. Utólag ugyan a minisztérium igyekezett elvenni a dolog élét: azt állították, az Európai Bizottság mindig vitatja a projektek egy részét, így hogy ne legyen uniós forrásvesztés, rendszerint túlvállalják magukat, és gyakori, hogy Magyarország számos tételt nem számol el az Európai Bizottsággal. Ez történt az Elios esetében is.

A KEOP uniós fejlesztési keretének 100 százalékát ki tudta használni Magyarország, nem vesztettünk forrást – állította a tárca.

De ha uniós pénz nem is, az Elios-ügy kapcsán magyar adóforintok kárba vesznek, mert szabálytalan beruházásra ment el támogatás, amiből még a magyar kormány is helyénvalónak látta volna nagyjából 3,5 milliárd forint visszafizetését.

A 24.hu egyébként úgy tudja, hogy még két állami óriásmegrendelés esetében is a magyar adófizetőkre terhelik a számlát:

Rovatok