Index Vakbarát Hírportál

Így akarjuk utolérni az osztrákokat

2019. február 28., csütörtök 10:22 | öt éve frissítve

Néhol egész konkrét és újszerű, néhol viszont csupán általánosságokat tartalmazó vagy csak régebbi intézkedések kibővítésére vonatkozó javaslatokból áll a jegybank 330 pontos versenyképességi csomagja, amit szerdán mutattak be. Van benne első ránézésre is könnyen megvalósítható intézkedés, és olyan is, ami jól hangzik, de inkább csak vágyálomnak tűnik. Átnéztük a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi programját, és kiszemezgettük a legérdekesebb javaslatokat.

Szerdán jelent meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi programja (.pdf), ami 330 javaslatot tartalmaz. A javaslatok célja, hogy Magyarország fejlettsége 2030-ra elérje az osztrák szint „80-90 százalékát", amihez a jegybank szerint arra van szükség, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme tartósan haladja meg a 4 százalékot.

A program 12 fejezete a versenyképesség összes területét érinti, szó van benne a kis- és középvállalkozásokról, külgazdasági stratégiáról, kutatás-fejlesztésről és innovációról, lakossági pénzügyi megtakarításról, területi felzárkózásról, infrastruktúráról és energetikáról, nagy ellátórendszerekről (oktatás, egészségügy), munkaerőpiacról és demográfiáról is.

A legfontosabb célok a program alapján:

A jegybank helyzetértékelése alapján a gazdaságtörténeti tapasztalatok azt mutatják, hogy a világgazdaságban az átlagnál gyorsabb növekedést felmutató gazdaságok többnyire előbb fulladnak ki, mint hogy utolérjék a gazdasági élmezőnyt. Ezt a közgazdaságtan közepes fejlettségi csapdának hívja, és ebből az elmúlt száz évben nagyjából csak alig egy tucat ország volt képes kitörni (Európában Ausztria, Finnország és Írország, a Távol-Keleten Dél-Korea, Hongkong és Szingapúr például).

A jegybank szerint az ajánlásaik segítségével a magyar gazdaság ebből a közepes fejlettségi csapdából törhetne ki. A 12 terület több helyen összefügg, az intézkedések egymást erősítik. A jegybank szerint viszont a pontok közül kettő kiemelkedik, a pénzügyi modell megújítása és az állami hatékonyság növelése, amik az összes többi területet képesek pozitív irányba befolyásolni.

Ebben az cikkben röviden összefoglaljuk, hogy nagy vonalakban hogyan látja a jegybank a teendőket az említett 12 területen, és a 330 intézkedésből minden területre vonatkozóan kiemelünk és bemutatunk egy párat.

Új pénzügyi modell - Fő cél: A GDP-arányos hitelállomány duplázódása egészséges szerkezetben

A jegybank szerint a hitelállomány jelenlegi szintjéhez képest még jelentősen bővülhetne, ezért olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amik azt célozzák, hogy a gazdaság szereplői szélesebb körben tudják felvenni a hiteleket, anélkül, hogy a pénzügyi stabilitást veszélyeztessék. A jegybank szerint az is fontos, hogy a cégek bármilyen életszakaszban hozzájussanak pénzügyi forrásokhoz, ami leginkább hitelt jelent, de sok vállalat számára például a tőkepiac jelentheti a kitörési lehetőséget.

Néhány javasolt intézkedés:

Háztartási megtakarítások aktivizálása - fő cél: legyen hazai kézben az államadósság

A jegybank szerint az ország pénzügyi sérülékenysége jelentősen csökkent az elmúlt években azáltal, hogy az államadósság finanszírozásában az állam növelni tudta a forintalapú forrásokat a devizaalapú források rovására. Ez a jegybank szerint egy jó trend, amit folytatni kell, és vannak is még olyan lakossági pénzügyi források, amiket be lehet terelni az állampapírpiacra. A javaslatok célja, hogy a lakosság a „frissen képződött megtakarításaikat nagyobb arányban fordítsa állampapír-vásárlásra, és a hazai befektetők hangsúlyosabb szerepet kapjanak a tőkepiacon".

Néhány javasolt intézkedés:

Kkv-szektor - Fő cél: Évi 7 százalékos termelékenységnövekedés 

Magyarország gazdaságában a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják a munkavállalók 70 százalék, és ezek a cégek termelik meg a hozzáadott érték nagyjából felét, a termelékenységük csak a harmada a nagyvállalatokénak. Ezért ennek a növelésére lenne szükség a jegybank szerint, amit a beruházások és a mérethatékonyság növelésén, valamint az innovációs kapacitások erősítésén keresztül lehetne elérni. Ha ez megvalósulna, akkor béremelésre is maradna pénz ezeknél a cégeknél. Az még a kkv-szektoron belül egy külön probléma, hogy túl magas a mikro- és kisvállalatok aránya a középvállalatokéhoz képest.

Néhány javasolt intézkedés:

Külgazdaság és gazdaságszerkezet - Fő cél: 10 ezer új exportáló kkv

A magyar gazdaság erős exportban, de ebben jóval nagyobb mértékben vesznek részt külföldi multik (a külkereskedelmi forgalmunk nagyságrendileg 20 százalékát adja csak a kkv-szektor), ráadásul a külső piacon versenyképes termékeink túlzott mértékben függnek a felhasznált importált javaktól. A jegybank szerint az lenne a cél, hogy az exportáló kkv-k száma a jelenlegi 32 ezerről további 10 ezerrel emelkedjen, és az export hazai hozzáadott érték tartalma növekedjen a jelenlegi 50 százalék körüli szintről.

Néhány javasolt intézkedés:

Munkaerőpiac - Fő cél: Egyszámjegyű szja és évente 5 százalék nettó reálbér-növekedés

Az elmúlt években jelentősen csökkent a munkanélküliség, nőtt a foglalkoztatottság és nőttek a bérek. Azonban a jegybank szerint vannak még munkaerőpiaci tartalékok az inaktívak, a külföldön élő magyarok és a közfoglalkoztatásban dolgozók körében, és a bérek is messze vannak még az uniós átlagtól. A jegybank szerint ezért a meglévő munkaerőpiaci tartalékok bevonására és a reálbér növekedésének fenntartására van szükség, ami a termelékenység javításával érhető el fenntartható módon.

Néhány javasolt intézkedés:

Területi felzárkózás - CÉL: Munkanélküliség minden megyében hat százalék alatt

Magyarországon a fejlettebb régiókban (Nyugat-Dunántúl és Közép-Magyarország) az erős munkakereslet következtében gyakorlatilag elfogyott a munkaerő-tartalék, az ország keleti részén gyakori a munkanélküliség. A munkaerőpiac területi egyenlőtlenségeivel párhuzamosan a Nyugat-Dunántúl és Közép-Magyarország fejlettsége meghaladja az átlagos fejlettséget, míg az ország keleti és délnyugati részének fejlettsége érdemben elmarad az országos átlagtól. 

Néhány javasolt intézkedés:

Családbarát program - Fő cél: 110 000 újszülött évente

Az elmúlt években a termékenységi ráta már emelkedett Magyarországon, bár még nem érte el a társadalmi reprodukcióhoz szükséges 2,1-es értéket. A munkaképes korú népesség csökkenése a jegybank szerint hosszú távon kedvezőtlen hatással lenne a gazdasági növekedésre, a költségvetési egyenlegre és a versenyképességre is, ezért tesznek javaslatokat a negatív trend megállítására.

A jegybank javaslatai között nagyon sok a meglévő programokat egészítené ki, vagy növelné az azokban elérhető támogatások mértékét (családi adóalap kedvezmény, csok, gyed, gyet) ezeket a felsorolásból viszont most kihagyjuk és a 46 javaslatból csak a teljesen új intézkedésekre fókuszálunk.

Néhány javasolt intézkedés: 

Egészségügy - FŐ CÉl: legalább 64 évig éljenek egészségben a magyarok

A magyar lakosság egészségi állapota elmarad a nyugat-európai szinttől, ami jelentős hatékonysági, termelékenységi és növekedési tartalékot jelent a gazdaság számára. A jegybank szerint az egészségügyi rendszer egyes részei jelenleg külön-külön törekednek a költséghatékonyságra, amely viszont együttesen nem megfelelő kimenetet eredményez. 

Az egészségügyi rendszer fenntarthatóságát és az egészségesen várt életévek növekedését legnagyobb mértékben az segítené, ha növekedne a lakosság egészségtudatossága, valamint a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt kapna a prevenció. Azt a jegybank is elismeri, hogy az egészségügy megreformálása jóval bonyolultabb feladat annál, mint amit egy ilyen programban részletezni lehet, ennek ellenére még így is számos javaslatuk vonatkozik szervezési és pénzügyi kérdésekre, mi viszont ebben a cikkben csak a megelőzésre vonatkozó javaslatokból szemezgettünk.

Néhány javasolt intézkedés:

Oktatás- Fő cél: Magyar egyetem a TOP 200-ban

A közepes fejlettségi csapdából való kitörés egyik kulcsterülete az oktatás, ugyanakkor manapság azért is nehéz terület ez, mert egyre nehezebb előrejelezni a munkaerőpiac jövőbeli alakulását, az oktatási rendszernek pedig feladat felkészíteni erre a fiatalokat. 

Ezért a magyar oktatási rendszernek koncentrálnia kell a jövőben a lexikális alaptudás biztosítása mellett a megfelelő alapkészségek (köztük kiemelten az informatikai ismeretek és idegen nyelvek) és a pénzügyi műveltség fokozott elsajátítására, illetve a folyamatos tanulás igényével és képességével kellene felruháznia a diákokat.

Néhány javasolt intézkedés:

Kutatás-fejlesztés és innováció - fő cél: A K+F kiadás érje el a GDP 2 százalékát

A kutatás-fejlesztés és innováció erősítése elősegítheti a mennyiségvezérelt magyar gazdaság átállását a tudás és technológia alapú modellre. Magyarország innovációs tevékenysége ma még számottevően elmarad az Európai Unió átlagától. Ennek részben gazdaságszerkezeti okai vannak, ugyanis a külföldi nagyvállalatok jellemzően nem az innovatív folyamataikat telepítik Magyarországra, a hazai tulajdonú kisebb vállalatok innovációs aktivitása pedig nemcsak a nagyvállalatoktól marad el, de a hasonló méretű uniós versenytársaiktól is. A K+F kiadások 2017-ben a GDP 1,35 százalékát tették ki, ami 0,7 százalékponttal elmarad az uniós átlagtól és 1,8 százalékponttal az osztrák értéktől.

Néhány javasolt intézkedés:

Állami hatékonyság - fő cél: Vállalati adóbevallással töltött idő évi 170 órára csökkenése

Az állam hatékony működése számos csatornán keresztül befolyásolja a gazdaság egészének versenyképességét, amit a kisebb bürokrácia és a digitalizáció térnyerése érdemben támogathat. Az államapparátus működtetése költséges, így fontos, hogy a kiadások hatékonyan kerüljenek felhasználásra. Az eredményes működéshez hozzájárulhat többek között a bürokrácia csökkentése, a munkafolyamatok és a közigazgatásban foglalkoztatottak létszámának optimalizálása, a párhuzamosságok megszüntetése és a közigazgatás digitalizációja.

Néhány javasolt intézkedés:

Modern infrastruktúra és hatékony energiafelhasználás - fő cél: Energiaimport 50 százalék alá csökkentése

A hagyományos infrastruktúra modernizálása és a modern infrastruktúra fejlesztése egyaránt fontos versenyképességi tényező, ami mellett a magyar gazdaság energiafelhasználásának csökkentése és a zöld gazdaság erősítése is hozzájárulhat a sikeres felzárkózáshoz. A jegybank fő célja ezen a területen a magyar energiafelhasználás importarányának 58-ról 50 százalékra csökkentése, amit a környezetkímélő belföldi energiaforrások termelési és felhasználási arányának növelése, a hazai energiatárolás fejlesztése és közvetetten az energiahatékonyság növelése segíthet elő.

Néhány javasolt intézkedés:

(Borítókép: Balról-jobbra: Varga Mihály, Orbán Viktor, Parragh László és Matolcsy György a Gazdasági Évnyitó nevű éves rendezvényen 2019. február 27-én. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok