Index Vakbarát Hírportál

Harmadával csökkent a magyar exporttöblet

2019. március 4., hétfő 09:27

2018-ban az export euróban számolt értéke 4,2 százalékkal, az import 7,3 százalékkal haladta meg az előző évit, a külkereskedelmi áruforgalom mérlegtöbblete 5,5 milliárd eurót tett ki, ami azt jelenti, hogy 2,5 milliárd euróval csökkent a 2017-es 8 milliárd euróról - jelentette hétfőn második becslése alapján a központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly decemberben az export 2,5 százalékkal, az import 5,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve.

A külkereskedelmi többlet csökkenésében több tényező szerepet játszott, mondta kérdésünkre Suppán Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A béremelkedés növelte a fogyasztást, ennek egy része az import növekedését hozta. Ugyanakkor jelentősen nőttek a lakossági megtakarítások és soha nem látott az építkezési aktivitás. A belső kereslet növekedése az importot erősíti. Az export lassulása mögött Európa fékezése is ott van, globális lassulás tapasztalható, amelyben jelentős szerepe volt a kínai lassulásnak és az amerikai-kínai vitának. Azt se felejtsük el, hogy csaknem félmilliárd forinttal rontotta a mérleget a tavalyi olajdrágulás. Idén már stabilizálódhat az exporttöbblet, növekedést jövő évre várunk, amikor beérik a sok bejelentett beruházás, például az új Mercedes-gyár

- mondta az elemző.

Németh Dávid, a K&H Bank elemzője is hasonló véleményen van.

A fogyasztásnövekedés és a beruházás is elég importigényes folyamat, ezért számítottam a csökkenésre. Közben a német piacokon romlott a bizalmi indexünk, ami megint nem hatott jól az exportunkra. A rosszabb nemzetközi konjunktúra ránk is negatívan hat, az év második felére talán már javulhat a helyzet.

Rovatok