Index Vakbarát Hírportál

Egyhetes sztrájk jöhet az oroszlányi autógyárban

2019. március 6., szerda 16:46

Kétórás figyelmeztető sztrájk zajlott szerdán a Wescast Hungary Autóipari Zrt. 1200 főt foglalkoztató oroszlányi gyárában, írja a Napi.hu. A portál szerint a felek álláspontjai nem közeledtek, a munkavállalók pedig továbbra is elszántak: amennyiben ezen a héten nem sikerül megállapodni, akkor

a jövő héten mind a három műszakban egész hétre leállíthatják a gyárat.

A Wescast bruttó 65 forintos órabér-emelést ajánlott, a munkavállalók viszont egységesen, minden alkalmazottra nézve a négyszeresét kérték kezdeti követelésként, ami bruttó 70 ezer forintos növekményt jelentett volna. Ez a cég jelenlegi ingatag helyzetét nézve még a szakszervezet szerint is túlzó elvárás volt, ezért a friss ajánlatban már csak a duplája szerepelt annak az összegnek, amit a cég ajánlott. A sztrájk közben ugyanis behívták a szakszervezeti vezetést, akik tettek egy újabb javaslatot. 

A cikkből az is kiderül, a munkabeszüntetés során a menedzsment beszédet tartott az üzem udvarán, amelyben vázolták a cég helyzetét, elárulták, hogy elég nehéz helyzetben van a vállalat, valamiért eddig nem volt ilyen egyértelmű. A dolgozók elvárásait nagyban befolyásolta, hogy a cég folyamatosan azt kommunikálta, hogy mennyire jól megy nekik. A munkáltató a sztrájk után nyilatkozott, hogy még ezen a héten jelzi, hogy elfogadhatónak tartja-e a megállapodást az új követelésről, vagy sem. Most arra várnak a dolgozók, hogy ezt a választ megkapják.

Az üzemben egyébként az átlagos fizetés alig haladja meg a garantált bérminimumot, ami a Komárom-Esztergom megyei Oroszlány és környékének átlagához képest igen alacsony fizetésnek számít – írja a Napi.hu.

Rovatok