Index Vakbarát Hírportál

2022-re megduplázódhat a magyar buszgyártás

2019. március 6., szerda 06:35

Három éven belül megduplázná termelését a magyar buszgyártás.

- fedte fel a szerdai Világgazdaságnak a Magyar Buszgyártók Szövetségének vízióját a szervezet elnöke, Vincze-Pap Sándor.  Vincze-Pap szerint idén 450-500 autóbusz készülhet el a magyarországi gyárakban, és cél az, hogy az éves termelés 2022-re meghaladja az ezret. Idén várhatóan 150-180-nal több busz fog legördülni a gyártósorokról, mint tavaly.

Exportra azonban még az 1000 sem lesz elég, mert a magyar buszpark frissítése felszívja ezt a mennyiséget. Ráadásul Vincze-Pap  úgy látja, a nyugati országokba gyakorlatilag lehetetlen is betörni "a protekcionista közbeszerzések" miatt, így a magyar buszok elsősorban a kelet-európai piacokon lehetnek még kelendők.

Jelenleg egy szólóbusz ára 65 millió, egy csuklósé 85 millió forint környékén alakul, így a piac értéke 30-40 milliárd forintra tehető.

A Világgazdaság szerdai cikkéből az is kiderül, hogy a magyarországi buszos közbeszerzéseket lebonyolító bizottság idén 700-800 járműre tervezi tender kiírását, és a hazai piac ennek nagyjából a felét képes leszállítani.

Rovatok