Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség szerint az MVM exvezére hosszabb börtönbüntetést érdemelne

2019. március 7., csütörtök 10:32

Súlyosításért fellebbez a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) volt vezérigazgatója és társai büntetőügyében a Pécsi Ítélőtáblán március elsején meghozott másodfokú ítélet ellen. Az eljárás harmadfokon a Kúrián folytatódik - tudatta a vádhatóság csütörtökön az MTI-vel.

Múlt héten írtuk meg, hogy a másodfokú bíróság az ügy valamennyi vádlottját bűnösnek mondta ki. A bíróság 

Emellett Kocsisnak és Szásznak különböző jogcímeken 15 napon belül több millió eurót is meg kell téríteniük az MVM számára. 

Kocsisék ellen egy évtizede zajlik az eljárás. Az MVM volt vezérigazgatóját azzal vádolják, hogy különböző, leginkább offshore-cégekkel kötött kamuszerződések révén mintegy 15 milliárd forintot loptak el az MVM-ből. Kocsist tavaly márciusban első fokon  felmentették , de bűnösnek találták Kocsis István tanácsadóját, Szász Andrást és Kocsis Istvánnét is. Kocsist négy évvel ezelőtt is felmentették, de másodfokon három éve négyük esetében a bíróság új eljárást rendelt el. 

A másodfokú határozat ellen mindhárom vádlott védője felmentésért fellebbezett az ítelethirdetés után, az ügyész akkor erre három munkanapot tartott fenn.

A fellebbviteli főügyészség csütörtökön közölte: fellebbezésükben a kiszabott szabadságvesztés, foglalkozástól eltiltás és közügyektől eltiltás hosszabb tartamban történő megállapítását, valamint pénzbüntetés kiszabását, továbbá annak megállapítását indítványozta, hogy a vádlottak bűnszövetségben követték el a terhükre rótt bűncselekményeket.

Az MVM-et 2005 és 2008 között vezető Kocsisról néhány éve   Az ember, aki mindig mindent túlél  címmel írtunk portrét

Rovatok