Index Vakbarát Hírportál

Nem tett be az Audi-sztrájk az iparnak

2019. március 7., csütörtök 11:37

Az ipar minden várakozás ellenére erősen kezdte az idei évet, a közepes súlyú ágazatok ellensúlyozták az autóiparnak az Audi-sztrájk miatti gyengébb teljesítményét - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott adatait.

A KSH első becslése szerint januárban 4,4 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavaly januárihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,0 százalék volt az emelkedés.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője szerint pozitív meglepetést hoztak a januári ipari adatok, már csak azért is, mert az Audi-sztrájk okozta termelésleállás nem igazán látszik rajtuk.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt mondta, továbbra is úgy tűnik, hogy a közepes súlyú ágazatokban a tavaly is megfigyelt felfutás folytatódni tudott, így képes volt ellensúlyozni az autóipar gyengébb teljesítményét.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta: bár a januári adat meghaladja a tavalyi egész éves 3,8 százalékos ütemet, elmarad az előző két január 7 százalék feletti növekedésétől, ami óvatosságra int, mert az európai konjunktúra lassulására utal. Úgy vélte, az első fél évben gyengébben teljesíthet az ipar, majd az év második felében jöhet némi élénkülés.

Rovatok