Index Vakbarát Hírportál

A Deutsche Bank összeolvadna a Commerzbankkal

2019. március 11., hétfő 11:50 | aznap frissítve

A Deutsche Bank tárgyalásokat kezdeményezett egyik versenytársával, a Commerzbankkal az esetleges összeolvadásról – írja a Guardian. Ha létrejön az üzlet - és a versenyjogi hatóságok is jóváhagyják -, Európa második legnagyobb bankja jön létre a HSBC után.

Német sajtóértesülések szerint a bankok politikai nyomásra fontolgatják az összeolvadást, a német állam ugyanis el akarja kerülni, hogy egy külföldi szereplő (például az állítólag érdeklődő francia BNP Paribas) felvásárolja a Commerzbankot. Németország Európa legfontosabb ipari szereplője, de a bankszektorban nincs ilyen előkelő helyen, csak egy német bank, maga a Deutsche Bank van a kontinentális top 20 között, az is csak az 5. helyen. Berlinnek viszont célja, hogy változzon ez a helyzet, ezért nem elképzelhetetlen, hogy valóban kormánykörökből jön a két bank összeolvasztásának ötlete. 

A Deutsche Bank globális bankszektor fontos szereplője, ám 2016-ben kicsúcsosodott válsága  óta többnyire csak rossz hírek illetve botrányok kapcsán lehetett hallani felőle: sorozatos veszteségek, adóelkerülés, leépítések, csaták az igazgatóságban, és még az is kiderült, hogy a DB a Trump-birodalom legnagyobb hitelezője

Úgy hírlik, a DB vezetője, Christian Sewing ellenzi az összeolvadást, de a befektetői nyomás is megköti a kezét; bank részvényei jelenleg 7,68 eurót érnek, míg 5 évvel ezelőtt még 32 euróért forogtak a tőzsdén. A Reuters szerint a Commerzbank vezetése sem repes kimondottan az örömtől az esetleges összeolvadás miatt. A pénzintézet már eltávolodott a befektetési banki tevékenységektől, és inkább a biztonságosabb terepnek számító vállalati hitelezés felé mozdult, de a Deutsche Bankkal való egyesülés visszafordíthatná ezt a folyamatot és újra kockázatosabb vizekre terelhetné őket. Hogy milyen kockázatos a befektetési banki működés, arról az is árulkodik, hogy a Wall Street Journal összesítése szerint a Deutsche Bank 750 millió dollárt veszített New Yorkban 2018 folyamán részvénykereskedésen. 

Rovatok