Index Vakbarát Hírportál

Tíz százalékot esett a katasztrófát követően a Boeing a tőzsdén

2019. március 11., hétfő 15:52

Tíz százalékot estek a Boeing részvényei, miután az etióp katasztrófát követően nem szállhatnak fel a 737 MAX 8 típusú gépeik Kínában, Indonéziában és Etiópiában, adta hírül a Reuters. A cég részvényei nem estek ennyit az elmúlt húsz évben, ezzel egy időre megállt az a növekedés, aminek keretében megháromszorozódott a részvények értéke az elmúlt három év alatt.

A cég egyik 737 MAX 8-asa vasárnap zuhant le Etiópiában, a katasztrófában 157 utas halt meg. Tavaly októberben szintén egy 737 MAX 8 szenvedett szerencsétlenséget Indonézia partjainál, a gép a Lion Air flottájába tartozott, a baleset 189 életet követelt.  

A Morgen Stanley elemzője szerint a biztonságot érintő aggályok és a típus repülési tilalma gondokat okozhat, de hosszú távon ez nem fog problémát jelenteni a cégnek. A Boeing a Lion Air katasztrófát követő napokban 12 százalékot vesztett a részvényei értékéből, akkor a cég értéke 32 milliárd dollárral csökkent, de később ez a veszteség kiegyenlítődött. 

A tavalyi évben 806 repülőgépet gyártott a Boeing, bár ez néggyel kevesebb az eredeti tervüknél, így is a világ legnagyobb repülőgépgyártói. 

Rovatok